iOS 13 güncellemesi yayımlandı

iOS 13 güncellemesi yayımlandı

Apple, yarın başlayacak iPhone 11 satışları öncesi yeni işletim sistemi güncellemesini dağıtmaya başladı. Haziranda ilk beta sürümü yayımlanan iOS 13 artık uyumlu tüm cihaz sahipleri tarafından tecrübe edilebilecek.

Teknoloji devi, yeni sürümle beraber iPhone 5s, iPhone 6 ve 6 Plus için yazılım desteğini kesse de, desteğin devam ettiği cihazlar için performans noktasında ciddi iyileştirmeler vaat ediyor. Uygulamaların ve FaceID gibi sık kullanılan mekanizmaların çalışma hızını artıran iOS 13, karanlık mod desteğiyle üçüncü nesil versiyonları yarın satışa çıkacak OLED ekranlı iPhone modellerine enerji tasarrufunu yukarı taşıyacak şık bir tema seçeneği sunuyor.

Apple Arcade: Mobil oyun sektörünün Netflix'i


Büyük iPhone tanıtım etkinliğinde yeni bir internet servisinin de lansmanını gerçekleştiren Apple, Arcade adlı bu servis ile mobil oyuncuları abonelik tabanlı bir ekosistemin içine çekmeyi hedefliyor. Aylık 4,99 dolar ücret karşılığında bugün için yaklaşık 100 oyundan oluşan bir koleksiyona erişim imkanı sağlayan Apple Arcade, servise özel mobil oyunlar vasıtasıyla kısa sürede abone sayısını artırmayı ümit ediyor. iOS 13 ile birlikte Xbox ve PlayStation oyun kollarına destek sunmaya başlayan iPhone ve iPad cihazları, farklı Apple ürünleri arasında pürüzsüz oyun deneyimini profesyonel oyun kollarıyla bir araya getirmiş olacak.






Karanlık Mod


iOS kullanıcılarının yıllardır özlemini duyduğu karanlık tema/mod fonksiyonu nihayet bu seneki sürümle kullanıma sunulacak. OLED ekranlı iPhone'lerin çoğalmasıyla karanlık temanın sağlayacağı enerji tasarrufundan istifade etmek isteyen Apple, bu modu yalnızca arayüz ve çekirdek servislere değil, üçüncü parti uygulamalara da entegre etmek için çalışmada bulunacak.




Apple Haritalar uygulamasına Street View dopingi


Apple'nin her yeni güncellemede iyileştirmeye devam ettiği Haritalar servisi, iOS 13'te bir kez daha yenilenen arayüzünün yanı sıra Street View tarzında hazırlanmış "Look Around" üç boyutlu konum izleme fonksiyonu kazanıyor. Street View'den çok daha detaylı ve pürüzsüz bir deneyim vaat eden Apple Haritalar, firmanın LiDAR teknolojisi kullanarak haritalama yaptığı ABD'nin büyük bölümünü 2019 sonuna kadar kapsamış olacak. ABD dışında bazı Avrupa şehirleri de bu detaylı görünüm özelliklerinden nasibini alacak.

Bunlarla birlikte rota oluşturma deneyimini artıracak küçük düzenlemeler içeren Haritalar, ayrıca kayıtlı mekanlara kolay erişim sağlayacak koleksiyon ve favoriler sisteminin eklenmesiyle erişilebilirliği artırıyor.


Uygulamalar daha hızlı yüklenecek


Uygulama paketleme standardını yenileyen Apple, bundan sonraki App Store içeriklerinin %50 daha az yer kaplayacağını, uygulama güncellemelerinin yüzde 60 küçüleceğini ve uygulamaların iki kata kadar daha hızlı açılacağını iddia ediyor. Bunların tümünü paketleme standardını değiştirerek elde ettiğini ileri süren teknoloji devi, iOS 13'ün eski cihazlar için hız anlamında gerçek manada bir iyileştirme olacağını taahhüt ediyor.


FaceID ile ekran kilidi açma süresini yüzde 30 kısaltan, Siri sesini daha az robotsu yeni bir sesle yenileyen, Siri kısayolları için ayrı bir uygulama oluşturan, videoların renk dengeleme, görüntüyü çevirme gibi temel düzenleme işlemleri çekirdek uygulama üzerinden yapılabilmesini sağlayan ve Swype Keyboard tarzı hızlı yazma özelliği varsayılan iOS klavyesine entegre eden Apple, fotoğraf uygulamasında ise algoritma yenilikleri sayesinde eski fotoğrafların bulunmasını daha kolay hale getirdiğini belirtiyor.

iOS 13 güncellemesini iPhone SE, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, X, XR, XS ve XS Max modellerine sahip kullanıcılar bugünden itibaren cihazlarına kurabilecek. Tablet bilgisayarları için iPadOS adıyla yeni bir işletim sistemi oluşturan Apple, bu sistemin son sürümünü 30 Eylül'de müşterileriyle buluşturacak.



Eklenme tarihi: 19.09.2019

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler