Android 9.0 Pie güncellemesi resmen yayımlandı

Android 9.0 Pie güncellemesi resmen yayımlandı

Google, mart ayında geliştiriciler ve Pixel cihaz sahipleriyle birlikte test etmeye başladığı Android 9.0 işletim sistemi güncellemesini resmen yayımladı. Kaynak kodları paylaşılan, Pixel telefonları için OTA güncellemesi dağıtılmaya başlayan Android'in dokuzuncu büyük güncellemesi, Android Pie adıyla yakında hem eski hem yeni mobil cihazlarda kendine yer bulmaya başlayacak.

Beş deneme sürümünden sonra stabil seviyeye ulaşan Android 9.0 Pie, kayda değer birkaç önemli yeniliği bir milyar cihazlık dev Android ekosistemiyle buluşturacak. Android 8.0 Oreo ile sisteme entegre edilen Project Tremble sayesinde en azından Oreo yüklü cihazlara daha hızlı port edilecek olan Pie, başlıca şu yenilikleri beraberinde getiriyor:



Yeni ana ekran dolaşım sistemi: Daha önce bazı Android üreticilerin geliştirdiğine benzer şekilde Pie güncellemesiyle ana ekran dolaşım sistemi sadeleştiriliyor. Ekosistemi fiziksel düğmesiz dolaşıma yıllar önce hazırlayan Google, Android 9.0 ile dolaşım çubuğunu alıyor, yerine yine ekranın alt kısmında konumlanacak bir geri düğmesi ile uzun ince bir dolaşım çizgisi getiriyor. Bu çizgiye normal dokunulduğunda ana ekran, sağa sürüklendiğinde son uygulamalar, yukarı sürüklendiğinde ise uygulama listesine erişilebiliyor.

Adaptif Batarya, Adaptif Parlaklık: Makine öğrenme kullanarak cihaz sahibinin kullanım alışkanlıkları, bulunduğu konum ve zamana göre uygulamaların enerji tüketimini optimize eden, parlaklık seviyesini ayarlayan bu iki özellik, Android Pie ile kullanıcılara hizmet etmeye başlayacak.

App Actions: Uygulama listesini açtığınızda artık karşınıza iki farklı unsur daha çıkacak. Bunlardan biri ekranın üst kısmında yer alacak uygulama tavsiyeleri, diğeri ise tavsiyelerin hemen altındaki uygulama aksiyonları olacak. Yine yapay zeka, makina öğrenme kabiliyetlerini devreye sokarak cihaz sahibinin gerçekleştirmesi muhtemel uygulama aksiyonlarını sıralayan Android Pie, bu sayede kullanıcıya mobil cihazını daha verimli kullanma imkanı sağlayacak.



Digital Wellbeing: Google, geliştirdiği yeni mobil uygulamayla Android kullanıcıların dijital sağlığını korumaya yönelik ciddi bir adım atmış oldu. Digital Wellbeing ismini taşıyan henüz beta seviyesindeki servis, kullanıcının bir uygulamayı ne kadar kullandığını hesap ederek daha sağlıklı bir kullanım alışkanlığı için düzenlemeler yapıyor, cihazın konumuna göre geç saatlerde ekran renklerini kısarak uyku düzeninin bozulmasını önlüyor,

- Dark/normal tema arasında geçiş seçeneği
- Uygulamalar aktif kullanılmadığı sırada mikrofon, kamera ya da sensörlere erişemeyecek.
- HEIF uzantılı fotoğraf desteği



- Yeni uyarı çubuğu ikonları, mesajlar için uyarı çubuğundan akıllı mesaj yollama imkanı
- Yenilenen her zaman açık ekran modu
- Yeni ses düğmesi kısayolları

Henüz ekosistemin yüzde 12'sine erişebilmiş olan Android Oreo işletim sistemi, cihazlara Android 9.0 Pie güncellemesini daha hızlı ulaştırmaya yardımcı olacak. Ancak Android cihazların geri kalanı sıradan bir güncellemede olduğu gibi kullanıcılarını aylarca bekletecek.

Halihazırda birinci ve ikinci nesil Pixel, Pixel XL ile Essential Phone PH-1 için resmen dağıtılmaya başlayan Android 9.0 Pie işletim sistemi güncellemesi, beta seviyesindeki birkaç yeniliğe sonbahar döneminde Pixel/Pixel XL 3 tanıtımıyla kavuşacak.



Eklenme tarihi: 7.08.2018

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler