64-bit Denver işlemcili NVIDIA Tegra K1 bu yıl piyasaya sürülüyor

64-bit Denver işlemcili NVIDIA Tegra K1 bu yıl piyasaya sürülüyor

Bu yıl Cupertino, Kaliforniya'da 26.'sı düzenlenen yüksek performanslı çipleri konu alan Hot Chips sempozyumu, sektörün önde gelen isimlerine ait heyecan verici sunumlara ev sahipliği yaptı. Mobil iletişim dünyasını ilgilendiren sunumlardan biri NVIDIA tarafından gerçekleştirildi. 64-bit destekli ilk Tegra yongada sistem çözümünü ilk kez bu organizasyonda sergileyen fabrikasız yarı iletken devi, kendi tasarladığı işlemcisiyle katılımcıları etkilemeyi başardı.

NVIDIA, 2011'de İngiliz mikromimari uzmanı ARM'ye ait 64-bit ARMv8 uygulama işlemci mimarisini lisansladığını duyurmuş ve şirket içerisinde kendi işlemcisini tasarlamak için çalışmalara başladığını ilan etmişti. Üç sene civarında bir geliştirme periyodunun ardından son halini alarak Project Denver olarak duyurulan işlemci, ARM'nin yüksek performanslı mimarilerine kıyasla çok daha gelişmiş bir yapı sunuyordu. Son olarak CES 2014'te Tegra K1 adlı bir çipsette sunulacağı duyurulan Denver, nihayet tüketiciyle buluşuyor.

Tegra K1-32 olarak bilinen ve halihazırda Chromebook'lardan mini-PC, telefon ve tabletlere çeşitli ürünlerde kullanılmaya başlayan ARM Cortex-A15 işlemcili K1 versiyonuyla pin uyumluluğuna sahip Tegra K1-64, 32-bitlik sürümün aksine yalnızca iki işlem çekirdeğini beraberinde getirecek ve pin uyumluluğu sayesinde çok daha hızlı bir şekilde pazara sunulabilecek. 2,5 GHz hızındaki Denver işlemciler, sahip oldukları saat başına eşzamanlı 7 mikro komut yürütebilme kabiliyeti, 128 KB L1 komut önbelleği, 64 KB L1 veri önbelleği ve her iki işlemci için hizmet veren 2 MB L2 önbelleğiyle piyasadaki en gelişmiş işlemci mimarisi haline geliyor.



Denver mimarili Tegra K1'i özgün kılan bir diğer fonksiyon ise, dinamik kod optimizasyonu. İşletim sisteminin algısı dışındaki 128 MB'lik bir optimizasyon önbelleğini beraberinde getiren yarı iletken çip, sıklıkla yürüttüğü yazılım rutinlerini optimize ediyor ve sıkıştırılmış mikrokodlara dönüştürerek bu bellekte topluyor. Böylece dinamik kod optimizasyonu sisteminin hazırladığı yürütme kodları kullanılarak işlemleri çok daha az güç harcayarak yüksek performansla tamamlamak mümkün oluyor. NVIDIA, bu sistemin güç tüketimine gerek duymadan düzensiz yürütme (out-of-order execution) ile karşılaştırılabilir sonuçlar elde ettiğini belirtiyor. Hot Chips sempozyumundaki sunumdan sonra paylaşılan ifadelere göre çip, birkaç yürütmeden sonra işlemleri belirgin şekilde daha performanslı şekilde tamamlayabiliyor.

Özgün mimarisi ve komut işleme sistemi ile Apple A7, Snapdragon 801 gibi sınıfının en iyilerini solladığı gibi Haswell mimarili Intel Celeron işlemcilerden daha yüksek bir performans ortaya koyup mobil cihaz seviyesinde güç tüketimleri gerçekleştiren Tegra K1-64, entegre edileceği telefon ve tabletleri orta seviye bilgisayar işlemcileriyle aynı performans seviyesine yükseltmiş olacak. Grafik performansında 192 CUDA çekirdekli Kepler GPU'sunu kullanmaya devam eden NVIDIA'nın halihazırda mobil piyasadaki en iyi 3D grafik kabiliyetlerini sunduğunu biliyoruz.

İş ortaklarıyla yıl sonunda piyasaya sürmek üzere Denver işlemcili Tegra K1 çipsete sahip cihazlar için çalışmalarını sürdüren NVIDIA, bununla birlikte Android 5.0 işletim sisteminin 64-bit desteği üzerinde de geliştirme faaliyetlerine devam ediyor. 64-bit Tegra K1 ve Android L ile donatılan ilk ürünün HTC tarafından üretileceği bilinen Nexus 8 tablet bilgisayarı olması bekleniyor. Kasımda resmiyet kazanacak yeni Google tabletinin 4 GB RAM ve Tegra K1 ile bir dizüstü bilgisayarla aynı donanım kapasitesine ulaşacağından şüphe yok.



Eklenme tarihi: 12.08.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler