Android L sürümü tanıtıldı

Android L sürümü tanıtıldı

Google I/O 2014, açılış konuşmasına sıçrayan protestolar dışında sorunsuz bir ilk başlangıç yaptı. Kısa süre önce verdiği bir röportajda da belirttiği gibi bugün yeni Android sürümünü tanıtan Android, Chrome takımlarının lideri Sundar Pichai, tıpkı en büyük rakipleri Apple gibi bu sene geliştiricilere özel bir dağıtım süreci organize etmiş. Lolipop kod adıyla çıkış yapması beklenen Android L sürümü, ilk etapta yalnızca geliştiriciler için test amacıyla dağıtıma sunulacak.

Nihai versiyona ulaşabilmesi için önünde daha birkaç ay bulunan yeni Android dağıtımı, muhtemelen Android 5.0 sürüm numarasını taşıyacak. Yepyeni bir tasarım anlayışı benimseyen ve binlerce yeni uygulama programlama arayüzünü bünyesinde barındıran L-, tanıtım sırasında kullanılan ifadelere göre, Android tarihindeki en büyük güncelleme konumunda.

Haberin devamında Android L sürümüne eşlik edecek başlıca yeniliklerin detaylı açıklamalarını bulabilirsiniz. Sürümün çıkış tarihi ve Nexus cihazlarına dağıtımıyla alakalı detaylar ise yazının sonunda.

Material Design



PalmOS için geliştirdiği kullanıcı arayüzüyle mobil sektörün çehresini değiştiren Matias Duarte, Android 3.0 Honeycomb sürümünden beri Google için çalışıyor. Gelir gelmez Android ekosisteminin dizaynıyla alaklı büyük yeniliklere imza atan Duarte, son sürümlerdeki sessizliğini Android L ile bozuyor. Quantum Paper kod adıyla bilinen yeni bir anlayış geliştiren tasarım ustası, sonraki Android yazılımını Material Design sistemi üzerine inşa etmiş. Kağıttan ilham alınan ve çok katmanlılığın öne çıktığı bu tasarım, kullanıcıya dokundukça boyut kazanan, akıllıca animasyonlara sahip bir arayüz deneyimi yaşatacak.

Material Design, çeşitli arayüz unsurlarına fonksiyonellik kazandırdığı gibi çok boyutlu bir platform olan Android'de uygulamaların farklı cihazlara görsel olarak daha hızlı bir şekilde optimize edilebilmesini mümkün kılacak. Google tarafından tasarlanan Roboto yazı tipinin yenilenmiş bir versiyonunu kullanan yeni Android kullanıcı arayüzü artık üreticilerin kendi arayüz çalışmalarına gerek duymayan saf bir Android arayüzünün mümkün olabileceğini gösteriyor.

Material Design ile alakalı tanıtım videosunu aşağıdan izleyerek Android platformunun görsel değişimini kendiniz gözlemleyebilirsiniz.



Gelişmiş Uyarı Özellikleri



Android'in yanı sıra başta Google uygulamaları olmak üzere ekosistemdeki diğer uygulamalara da ilham olacak Material Design, beraberinde bazı işlevsel özellikler de getiriyor. Uyarı çubuğuna entegre edilen yeni uyarı sistemi ve herhangi bir uygulama çalıştırırken ekranın üst kısmında dikdörtgen bir pencere şeklinde beliren uyarılar, bunlardan birkaçı.

ART Runtime



Android 4.4 KitKat sürümüne kadar Dalvik adlı bir sanal runtime'yi uygulamaları çalıştırmak için kullanan Google, bu sürüme kendi geliştirdiği runtime'yi de entegre etmişti. O zamanlar ilk deneme sürecini atlatan ART (Android Runtime) adlı runtime artık ekosistemin tek runtime'si. Android L ile birlikte Dalvik'i bırakıp tamamen ART'a geçiş yapacak Google, bu değişikliğin geliştiricilere herhangi bir külfeti olmadığı gibi ARM, x86 ve MIPS platformları için mümkün olan en iyi şekilde çalışma sözü veriyor.

Tüketici tarafından ART'a geçilecek olması, uygulama açılış sürelerinde ciddi düşüş, güç ve bellek tüketiminde büyük iyileştirmeler ve iki kata kadar daha hızlı çalışan uygulamalar anlamına geliyor. Android L sürümünde ART runtime değişikliğinin yanı sıra tam manasıyla 64-bit desteği de kendine yer bulmuş olacak.

Project Volta



Yeni nesil cep telefonlarının bir numaralı sorunu, hiç şüphesiz kullanım süresinin yetersiz olması. Her ne kadar donanım alanında kayda değer gelişmelere şahit olsak da, üreticiler düşük güç tüketim modlarıyla tüketicilerin ihtiyaçlarını geçiştirmeye çalışıyor. Bu çalışmalardan biri de Google tarafından hayata geçirilmek üzere. Android L'ye gelişmiş bir pil tüketim izleyici yerleştiren yazılım devi, ayrıca CPU hızını sınırlayan ve diğer bazı düzenlemelerle güç tüketimini azaltan bir pil tasarruf modu hazırlamış. Aygıt, belirli bir seviyeden sonra otomatik olarak bu moda geçiş yapıyor ve kullanım süresi nispeten uzuyor.

Bu ve benzeri güç tüketimine dair çalışmalarını Project Volta adı altında toplayan Google, daha önce Project Butter ile arayüzü hızlandırmayı hedef almıştı. Bu projesinde amacına fazlasıyla ulaşan firmanın Project Volta ile eski Android cihazlarını dahi etkilemesi bekleniyor.

Bluetooth 4.1 desteği, 64-bit donanım desteği, USB üzerinden ses aktarım desteği, üçüncü parti uygulamalar için Burst çekim modu imkanı, H.265, OpenGL ES 3.1, Android Extension Pack ile daha etkili grafikler gibi 5.000'den fazla yeni uygulama API'sını geliştiricilerin kullanımına sunan Google, yeniden dizayn edilen dolaşım çubukları, çabuk ayar menüsü ve daha birçok arayüz değişikliğiyle baştan aşağı iyileştirilmiş bir platform vaat ediyor.



Android 5.0 çıkış tarihi

26 Haziran'da Nexus 5 ve Nexus 7 için ilk deneme sürümleri dağıtılmaya başlayacak Android L, ayrıca giyilebilir cihazlar için Android Wear, Android TV ve araç içi eğlence sistemleri için Android Auto olmak üzere tüm Android uzantılarını kapsayan bir SDK ile yakında geliştiricilerle buluşacak.

Henüz kod adı belli olmasa da Lolipop olarak isimlendirilmesine kesin gözüyle bakılan Android L, önümüzdeki sonbahar döneminde final sürüme ulaşacak. Çıkış tarihinin ekim sonu - kasım dönemini bulması beklenen işletim sistemi yükseltmesi, yıl sonuna doğru satışa çıkacak arabalar, televizyonlar, telefon ve tabletlere güç verecek.



Eklenme tarihi: 25.06.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler