Yeni Samsung Exynos '5420' 5 Octa tanıtıldı

Yeni Samsung Exynos '5420' 5 Octa tanıtıldı


Mobil işlemci pazarının hakimi ARM, yeni mikromimarilerine erken erişim imkanı tanıdığı Samsung ile sürdürdüğü işbirliğini genişletmeye devam ediyor. Geçen hafta Exynos 5 Octa yongasının gelişmiş yeni bir sürümünü duyuracağını müjdeleyen Samsung, ARM'nin Mali serisi grafik birimlerinden T628'i kullanan ilk donanımı resmen tanıttı. Exynos 5420 olarak isimlendirilen çipset, ilk Exynos 5 Octa'da olduğu gibi big.LITTLE teknolojisinden faydalanarak iki farklı işlem kümesiyle toplamda sekiz çekirdeğe ulaşıyor. Çipin altı çekirdekli GPU'su T628 ise, Mali grafik işlemcilerini GPU performans ve GPU hesaplama olmak üzere ikiye ayıran ARM'nin GPU performans sınıfında en üst seviyede yer alıyor.


1.8 GHz hızında dört çekirdekli Cortex-A15 ile yüksek performans, 1.3 GHz'lik dört çekirdekli Cortex-A7 ile de güç tasarrufunu hedefleyen ikinci nesil Exynos 5 Octa, serinin başlangıç yongasına kıyasla %20'den fazla işlem gücü vaat ediyor. ARM'nin ikinci nesil Midgard mimarisiyle geliştirilen 6 çekirdekli Mali-T628MP6 ise, Imagination Technologies'in PowerVR SGX544MP3 GPU'sundan 2-3 kat daha iyi grafik performansı sergiliyor. OpenGL ES 3.0 ve tam profil OpenCL 1.1 grafik API desteğine sahip T628 ayrıca, GPGPU ünitesi ile Exynos 5420'nin karmaşık işlemlerde grafik birimini kullanabilmesini sağlayacak.

Çift kanallı LPDDR3 bellek arayüzü ile (2 x 933 MHz) 1866 MHz bellek hızı ve 14.9 Gb/saniye bellek bant genişliğine sahip olan Exynos 5420, Samsung'un 28 nm HK-MG üretim süreci teknolojisiyle birkaç hafta içerisinde üretilmeye başlayacak. Halihazırda örnekleme aşamasında olan yarı iletken donanımın SM-N900 model numaralı telefon-tablet melezi Galaxy Note 3, yeni üst düzey Samsung tablet bilgisayarları, ikinci nesil Nexus 10 ve bazı Chromebook'lara güç vermesi bekleniyor.

Exynos 5410 ile istediği güç tasarrufu rakamlarına ulaşamayan Güney Koreli üreticinin 5420'ye big.LITTLE teknolojisiyle ilgili bazı yazılımsal geliştirmeler uyguladığı ve bu sayede işlemci kümelerinin tavan saat hızını artırıp Mali-T628 gibi yeni nesil bir GPU'yu kullanabildiği tahmin ediliyor. Sekiz çekirdeğin aynı anda çalıştırılabilip çalıştırılamayacağı hususunda henüz açıklamada bulunmayan Samsung Exynos, 5420'nin MIC (çoklu görüntü sıkıştırma) fonksiyonuyla donatıldığını da resmen ilan etti. Resim, video görüntülerken veyahut herhangi bir uygulamayı kullanırken ekrana yansıtılan görüntünün birden fazla sıkıştırma işlemine maruz kalarak sistemin harcadığı gücü büyük ölçüde azaltmaya yaran MIC, 5420'yi 2500 x 1600 piksel gibi yüksek çözünürlüklü cihazlarda dahi düşük güç tüketiminde kullanabilmeyi mümkün kılacak.

Henüz Exynos 5420 ile ne tür mobil aygıtları hedeflediğini beyan etmeyen Samsung'un yeni yarı iletken çipseti hakkında tüm detaylar için resmi Samsung Exynos internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yazar: Bilal Akgündüz



Eklenme tarihi: 23.07.2013
Kaynak: http://global.samsungtomorrow.com/?p=26025

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler