Yeni kamera teknolojileri

Yeni kamera teknolojileri

Cep telefonu teknolojisinin gelişmesi ile birlikte bu cihazlarda bulunan özelliklerde çeşitleniyor. Son birkaç senedir bazı cep telefonu kameralarında yer etiketleme, yüz tanıma, gülücük yakalama, göz kırpma ve ekran temaslı odaklama özellikleri bulunuyor. Bu özelliklerle birlikte telefonunuz bir kamera kadar fonksiyonel hâle geliyor.

Yer etiketleme nedir?
Yer etiketleme özelliği telefonunuzun kamerası ile çektiğiniz resmi, bulunduğunuz konum ile eşleştirir. Örnek olarak sahilde çekildiğiniz resim yer etiketleme özelliği sayesinde otomatik olarak, haritada gösterilir. Böylece hangi fotoğrafı nerede çekmiştim diye düşünmezsiniz. Bu eşleme işlemi ya GPS destekli ya da şebeke destekli olabilir. GPS destekli eşlemeler tam konumunuzu verirken, hücresel eşlemelerde bulunduğunuz konuma biraz uzak eşitleme yapılabilir.

Yüz tanıma teknolojisi nedir?
Yüz tanıma teknolojisi ile cep telefonunuz, fotoğraf karesi içerisindeki insan yüzlerini tanır ve odaklama işlemini buna göre yapar. Fotoğraf karesi içerisinde bulunan insan yüzlerinin bulanık çıkmasını engeller.

Gülücük yakalama modu nedir?
Gülücük yakalama modu, yüz tanıma teknolojisi ile birlikte çalışır. İnsan yüzünü tanıyan cep telefonu, aynı zamanda kişinin fotoğraf çekilirken gülmesini de algılar. Siz fotoğraf çekme tuşuna bassanız dâhi, telefon kişinin gülme anını bekler ve güldüğü anda fotoğrafını çeker.

Göz kırpma modu nedir?
Göz kırpma modu, gülücük yakalama modunun bir değişik durumudur. Fotoğraf karesi içerisindeki kişinin veya kişilerin gözleri kapalı iken telefon fotoğraf çekmez. Herkesin gözlerinin açık olduğu anı bekler ve o sırada fotoğraf çeker.

Ekran temaslı odaklama nedir?
Ekran temaslı odaklama fotoğraf karesi içerisinde, daha fotoğrafı çekmeden, ekrana dokunarak, netleme yapmak istediğiniz bölgeyi seçmenize olanak verir. Bu şekilde odaklama alanını telefona bırakmamış, kendiniz seçmiş olursunuz.



Eklenme tarihi: 30.06.2009
Kaynak: Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler