Ulaştırma Bakanlığı Avea ve Vodafone’a kızgın

Ulaştırma Bakanlığı Avea ve Vodafone’a kızgın

Cep'ten maç keyfi ve görüntülü görüşmenin önünü açan 3. Nesil (3N) ihalesinde sadece Turkcell'den teklif gelmesi Ulaştırma Bakanlığı'nda hayal kırıklığı ile karşılandı. Büyük beklentilerle çıkılan ihalenin böyle sonuçlanmasına kızan Bakan Binali Yıldırım'ın, önceden gireceklerini açıklamaları ve bu yönde lobi yapmalarına rağmen teklif vermekten kaçınan Vodafone ve Avea'ya kırgın olduğu ifade ediliyor. Yıldırım'ın yakın çevresine, "Hepsi, ısrarla ihaleye çıkılmasını istedi. Ama ihalede sadece Turkcell vardı. Vodafone ve Avea'nın tutumları kabul edilemez. Artık ne kadar isterlerse istesinler, kısa sürede 3N ihalesine çıkmayız." dediği öğrenildi.

Sony Ericsson K530iSebepsiz yere ihaleye katılmadılar
Uzun zamandır ülke gündeminde tutulan cep telefonundan veri ve bilgi akışı hızını katlayacak 3. Nesil ihalesi, 6 Eylül Perşembe günü yapılmıştı. İhaleye tek teklif 321 milyon Euro ile Turkcell'den gelmişti. Diğer operatörler Vodafone ve Avea, ihaleye katılmama gerekçesi olarak, 'numara taşınabilirliğine' geçilmemesini göstermişti. Numara tanışabilirliği, operatör değiştirmek isteyen abonenin aynı numarayı geçtiği hatta da kullanmasına imkân tanıyor. GSM operatörlerini, kendilerini yarı yolda bırakmakla itham eden Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri de kırgınlıklarını, "Bizi 2 kez yarı yolda bıraktılar. Yanlış yaptılar." şeklinde ifade ediyor. Turkcell'in numara taşınabilirliğine karşı açtığı davayı gerekçe göstererek iki şirketin de ihaleye girmemesinin gerekçesi de inandırıcı bulunmuyor. Yetkililer, "Ortada bir yargı kararı yok. Biz numara taşınabilirliğine geçebiliriz. Diğer yandan, Avea ve Vodafone, numara taşınabilirliği ile ilgili sistemin kurulması için gerekli kaynağı sağlayabileceklerini belirttiler. Ancak hiçbir adım atmadılar. Sözlerinde durmadılar. Numara taşınabilirliğinden kaçış yok. Çünkü, Avrupa Birliği de numara taşınabilirliğini istiyor. Dolayısıyla sudan bahanelerle ihaleden kaçtılar." ifadesini kullanıyor.

19 Eylül'de ihale onayı görüşülecek
Telekomünikasyon Kurulu, 19 Eylül'de toplanarak ihaleyi ele alacak. Kurul, A lisansının Turkcell'e verilmesini onaylarsa, o zaman B, C ve D lisansları için 2008'de tekrar ihaleye çıkılacak. Rekabet ortamı sağlanamadığı gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesi halinde ise ne olacağı şimdilik belirsiz. Uzun bir süre ihale yapmayı düşünmeyen Ulaştırma Bakanlığı, 3N lisansı ihalesini bir süreliğine dondurucuya kaldıracak. Bu arada tek teklifin Turkcell'den gelmiş olması ihale komisyonunu ikiye böldü. Üyelerden Müminhan Bilgin ile İlker Ilgın'ın 'ihaleye tek firma katıldığı için zarfların açılıp, ihaleye devam edilmemesi gerekirdi' diye not düştüğü ortaya çıktı.



Eklenme tarihi: 16.09.2007
Kaynak: Zaman

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler