Türkçe SMS için son gün 31 Mart

Türkçe SMS için son gün 31 Mart

Cep telefonlarıyla gönderilen kısa mesaj (SMS) ya da multimedya mesajlarda (MMS), "ç, ğ, ı, ş" gibi Türkçe'ye özgü harfler kullanıldığında, söz konusu mesaj tek yerine çift mesaj olarak ücretlendiriliyor. Bu da tüketiciyi mağdur ediyor. Telekomünikasyon Kurumu, bu sorunu çözmek için uzun süredir çalışıyordu. Amaç, uluslararası standartlarda değişikliğe gidilerek söz konusu Türkçe karakterlerin uluslararası alfabede tanınmasını sağlamaktı.
Motorola Z6w
Telekomünikasyon Kurumu ciddi
Bunun için Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi (ETSI) ve Dünya GSM Birliği'ne (GSMA) başvuru yapıldı. GSMA tarafından kabul edilen öneri için aralarında İspanya’nın da bulunduğu bazı ülkelerin özel karakterleri de GSM alfabesine eklenecek. Bu durumda kullanıcılar mesaj gönderirken karakter kısıtlaması ve fazla ücretlendirme ile karşılaşmayacak. Üreticiler için son gün 31 Temmuz olarak belirlenirken, operatörler için son gün ise 31 Mart tarihi. Bu tarihten itibaren içinde Türkçe karakterler bulunan mesajlardan, uzunluk olarak iki veya daha fazla gösterse bile tek mesaj ücreti alınacak.

Mobilize Bilgi
Stok Alarmı: Mobiletişim Stok Alarmı size, ülkemizde henüz satışa sunulmamış telefonların fiyat bilgilerini, satışa sunulduğu anda haber verir. Her telefonun kendi tanıtım sayfasında bulunan “Satışa sunulunca haber ver” bağlantısındaki formu doldurarak, telefonların satış fiyatlarını ve piyasaya çıkış tarihlerini öğrenebilirsiniz.



Eklenme tarihi: 15.03.2008
Kaynak: Mobiletişim | Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler