Telefon dinlemek suç mudur?

Telefon dinlemek suç mudur?

Ülkemizde haberleşmenin güvenliği ve gizliliği Anayasanın 22. Maddesi ve T.C.K ve 5397 sayılı kanunla 23.07.2006'da sağlanmıştır. Ayrıca kişisel bilgilerin gizliliği, regülasyon otoritesinin düzenlemeleri ile de korunmaktadır.

Nokia 7510 SupernovaKanunla yetkilendirilmiş kurumlar
Düzenlemelere göre haberleşmeye müdahale, ancak kanunla dinleme yapmaya yetkilendirilmiş kurumlar tarafından son tedbir olarak uygulanması gereken çaredir ve mahkeme kararı ile mümkün olmaktadır. Takip edilecek numaraları içeren mahkeme kararı, kararı talep eden birim (Emniyet, Jandarma, MİT) tarafından regülasyon otoritesi (BTİK) bünyesindeki TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı)‘e iletilmekte ve TİB tarafından şebekelerde takip edilmektedir. Operatörler bu müdahalede taraf olmayıp; sadece şebekeyi kullanımda tutarak, arıza ve alarmları değerlendirip gidererek teknik alt yapıyı sağlamaktadır.

Yasadışı dinlemeler
Bu müdahalenin yasa dışı olarak yapılması halinde, yapanlar Anayasa, 5397 sayılı kanun, Türk Ceza Yasasındaki özel hükümler ile yargılanıp cezalandırılırlar. Ayrıca GSM operatörlerinin lisans sözleşmelerinde, bu tip aykırılıklarda sözleşmenin iptaline varacak düzeyde pek çok farklı yaptırım tanımlanmıştır.



Eklenme tarihi: 17.11.2009
Kaynak: Mobiletişim | Cep telefonu

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler