Samsung A6 İşlemci fiyatına zam yaptı

Samsung A6 İşlemci fiyatına zam yaptı

Bir süre önce Apple ile olan patent davasını kaybeden ve Apple'a 1 milyar Dolar tazminat ödemesi kararlaştırılan Samsung, bu cezayı nasıl amorti edebileceğini buldu. Güney Koreli firma Apple'a sattığı A6 işlemcilerin fiyatına %20 oranında zam yaptı. Apple'ın RAM ve flash bellek gibi parçaları bir süredir başka tedarikçilerden almaya başladığı ancak işlemci konusunda Samsung'a mahkum olduğu söylenmekte. Dolayısıyla Samsung'un aldığı zam kararı karşısında Apple'ın yapabileceği pek bir şey bulunmuyor.

Apple, yaklaşık 1,5 yıl kadar önce son derece enteresan bir kararla Samsung aleyhine patent ihlal davası açmıştı [1]. Bu gelişmenin ilginç olmasının sebebi Samsung'un aynı zamanda Apple'ın en büyük tedarikçilerinden birisi olmasıydı. MacBook Pro'daki DRAM ve SSD bileşenlerinden tutun da iPhone, iPod Touch, Apple TV, ve iPad ürünlerinde kullanılan A4 ve A5 işlemcilerine dek pek çok bileşen Samsung tarafından üretilmekteydi. Dolayısıyla iki firma arasındaki anlaşmazlığın çok da uzamadan mahkeme dışında çözüleceği ve bir lisanslama modelinin izleneceği söylenmekteydi. Oysa bu beklenti gerçekleşmedi ve iki firma birbirleriyle kıyasıya bir hukuk savaşına giriştiler. Bu savaşın galibi ise Apple oldu ve ABD mahkemeleri Samsung'un patent ihlali yaptığı gerekçesiyle 1 milyar Dolar tazminat ödemesine hükmetti.

Apple, Güney Koreli firma ile dava süreci devam ederken tedarik zincirinde önemli değişiklikler yaptı ve DRAM ve SSD gibi bileşenlerinin tedarikini Samsung'dan diğer sağlayıcılara kaydırmayı başardı. Ancak işlemci konusunda aynı şey yapılamadı zira Samsung'un ürettiği standartlarda A5 ve A6 işlemci yapan firma bulmak mümkün olmadı. Şimdi Samsung da bu kozu oynamaya karar verdi ve Apple'a sattığı A6 işlemcilerin fiyatına %20 oranında zam yaptı.

Bu zam kararının tam da Apple'ın HTC ile olan patent savaşını sonlandırdığı [2] bir döneme gelmiş olması da hayli enteresan. Analistler, Güney Koreli firmanın olası bir pazar payı kaybını bu zam ile amorti etmek istediği görüşündeler. Apple'ın kendisine yeni bir tedarikçi bulup bulamayacağı ise soru işareti.



Eklenme tarihi: 14.11.2012

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler