Önce haber verdi, sonra şifreleri kırdı

Önce haber verdi, sonra şifreleri kırdı

GSM altyapısı üzerinden sağlanan kablosuz haberleşme, 1988 yılında devreye sokulan ve A5/1 olarak adlandırılan bir algoritma ile şifreleniyordu. 28 yaşında bir Bilgisayar mühendisi olan Karsten Nohl, Berlin'de düzenlenen Kaos İletişim Kongresi'nde (Chaos Communication Congress), 21 yıldan beri kullanımda olan GSM şifreleme algoritmasını kırmayı başardıklarını açıkladı.

Karsten NohlÇalışmalar akademik amaçlı
Dünya üzerindeki mobil telefon görüşmelerinin %80'e yakın bir bölümü, GSM altyapısı üzerinde gerçekleşiyor. Bugün dünyadaki 4.3 milyar kablosuz telefon abonesinden 3.5 milyarı, GSM teknolojisini kullanarak haberleşiyor. 5 aydır yaklaşık 20 bilgisayar uzmanı ile çalışan Karsten Nohl, GSM şifreleme algoritmasını kırmak için gerekli olan algoritma kitapçığı yayınladıklarını ve söz konusu çalışmanın tamamen akademik amaçlı olduğunu özellikle vurguluyor.

30 bin dolar ve bir bilgisayar
Kullanılan bilgisayar ağıyla tüm güvenlik şifresi kombinasyonlarını bir araya toplayan Nohl, güçlü bir masaüstü bilgisayar ve 30 bin dolarlık ek teçhizatla artık tüm GSM konuşmalarının dinlenebileceğini belirtti. Algoritmayı geliştiren, uygulama standartlarını belirleyen ve kodları saklayan GSM Association, Nohl’un eylemini çok ciddi bir suç olarak nitelendirildi ve İngiltere dahil pek çok ülkede ciddi şekilde cezalandırıldığı vurgulandı.

Kablosuz telefonların algoritmasını da biliyor
Dünya çapında tanınmış bir güvenlik danışmanı olan Karsten Nohl daha önce de, telsiz telefonların şifreleme standartlarını belirleyen DECT Forumu'nu güvenlik riskleri konusunda uyarmış ve birliğin, DECT uyumlu telefonlarda kullanılan şifreleme algoritmasını güncellemesini sağlamıştı.



Eklenme tarihi: 31.12.2009
Kaynak: Mobiletişim | Cep telefonu

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler