Android işletim sistemli Nokia X, X+, XL resmileşti

Android işletim sistemli Nokia X, X+, XL resmileşti

Defalarca kez internete sızan ve teknoloji dünyasını şaşırtan Nokia'nın Android işletim sistemli ilk akıllı telefonu bugün resmiyet kazandı. Yalnızca bir cihaz yerine Lumia ve Asha'dan sonraki üçüncü mobil telefon serisini tanıtan Finlandiyalı üretici, X adını verdiği Android platformlu ürün ailesi üzerinde birkaç yıldır çalışmalar yürüttüğünü bildirerek çok daha fazla aygıtın yolda olduğunu müjdeledi.

Google'nin AOSP adı altında yayımladığı Android 4.1.2 kaynak kodlarını Fastlane UI adını verdiği kullanıcı arayüzüyle entegre eden Nokia, cihazlarında hiçbir Google servisine de yer vermiyor. Amazon'un Kindle Fire çözümlerinde izlediği stratejiye benzer bir yöntem uygulayan firma, Nokia X ile bir Microsoft şirketi olarak yazılım devinin bulut tabanlı hizmetlerine yeni kullanıcılar çekmeyi amaç edindiğini ifade ediyor.

Serinin ana modeli niteliğindeki Nokia X, 4,0 inç büyüklüğünde 800 x 480 piksel IPS LCD ekran, 1 GHz çift çekirdekli ARM Cortex-A5 işlemci, Adreno 203 GPU'lu Qualcomm Snapdragon S4 Play MSM8225 çipset, 512 MB RAM, 4 GB dahili hafıza, 32 GB'ye kadar microSD kart desteği, 3 MP sabit odaklı kamera, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0, FM radyo ve 1.500 mAh pile sahip olacak.

Yeşil, siyah, beyaz, mavi, kırmızı ve sarı renk seçenekleri bulunan akıllı telefon, Asha serisiyle büyük benzerlik gösteren polikarbonat kasayı bünyesinde barındırıyor. 89€ fiyatla satılacak Nokia X'in Türkiye fiyatı ise, maalesef yurtdışı fiyatının oldukça üzerinde olacak. İlk açıklamalar, Android'li ilk Nokia'nın 500 TL seviyesinden ülkemize giriş yapacağına işaret ediyor.

Nokia X sayfamızdan cihaz ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Nokia X ile birebir aynı özelliklere sahip Nokia X+ ise, daha fazla uygulama desteği sağlaması adına 768 MB sistem belleğini beraberinde getiriyor. RAM dışında ne donanım ne de yazılımda herhangi bir farklılığı bulunmayan iki model arasındaki fiyat farkı 10 avro olarak belirlenmiş.

X serisinin ilk modelinde olduğu gibi siyah, beyaz, yeşil, sarı, kırmızı ve mavi renklerde sunulacak Nokia X+, 99€'dan tüketiciyle buluşacak.

Nokia X Plus sayfamızdan cihaz ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yine X ve X+ modellerine güç veren Qualcomm Snapdragon S4 Play serisine mensup 1 GHz çift çekirdekli Cortex-A5 işlemci ve Adreno 203 GPU'lu MSM8225 yonganın entegre edildiği yeni ürün ailesinin üçüncü modeli Nokia XL olarak adlandırılmış. İsminden de anlaşılacağı üzere daha geniş ekranlı bir model olan XL, 5 inçlik WVGA (800 x 480 piksel) IPS LCD ekran, 5 MP otomatik odaklanmaya sahip arka, 2 MP ön kamera ve 2.000 mAh'lik bir pili yapısında ihtiva edecek. 190 gramlık telefon, melez aygıt sınırındaki boyutuyla giriş seviyedeki nadir modellerden biri olacak gibi görünüyor.

109€ fiyat biçilen bu model de siyah, beyaz, yeşil, sarı, kırmızı ve mavi renklerde tüketicinin beğenisine sunulacak. Aygıtın diğer iki X modelinden daha uzun kullanım süresi vaat ettiğini de belirtelim.

Nokia XL sayfamızdan cihaz ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Google servislerine sahip olmadığı gibi Play Store sertifikasını da taşımayan Nokia X ailesi, Nokia'nın kendi uygulama mağazasından beslenecek. Bununla birlikte uygulama sayısı 100.000'e ulaşan Yandex.Store de Nokia'nın Android telefonları için içerik sağlayacak. APK dosyaları kullanılarak gerçekleştirilen yükleme işlemi de aktif halde olduğu için kullanıcılara Play Store'yi aratmayacak bir ekosistem oluşturulabilecek. Ancak Google servislerine ihtiyaç duyan bazı programların düzgün çalışmayacağını ve Nokia X ailesinin hiçbir zaman sıradan Android aygıtları ile aynı tecrübeyi yaşatamayacağını söylemek gerekiyor.

Nokia X, Nokia X+ ve Nokia XL'nin Kuzey Amerika, Kore ve Japonya hariç dünya genelindeki satışı 2014 ikinci çeyreği içerisinde başlayacak. Ekonomik telefonların en geç yaz dönemi başında Türkiye'de olması bekleniyor.







Eklenme tarihi: 24.02.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler