Nokia, Android işletim sistemli bir telefon hazırlığında

Nokia, Android işletim sistemli bir telefon hazırlığında

Mobil iletişim piyasasının devrilen son çınarı Nokia olmuştu. Amerikalı iş ortağının oyununa gelen dünya devi, şimdilerde yeniden adından söz ettirmeye başladı. Basında hızla yayılan yeni bir iddiaya göre, Avrupalı son mobil cihaz uzmanı pazara yeniden dönmeye hazırlanıyor. Bir zamanlar gelecek vaat eden, ancak yine önü Microsoft tarafından kesilen MeeGO platformunun ilk telefonu Nokia N9'u tasarlayan Nokia ekibine bu raporlarda firmanın yeni amiral gemisinin geliştiricisi olarak değiniliyor.

Haberin ele alındığı teknoloji siteleri, geliştirilen Android işletim sistemli akıllı telefonun Nokia markasını taşıyamayacağını bildiriyor. Ancak iki firma arasında yapılan anlaşmanın detaylarına inildiğinde, kolaylıkla Nokia markasının değişmez sahibinin bizzat markanın mucidi Finlandiya merkezli holding olduğu görülecektir. Microsoft'un ödediği mebla ile Nokia markasına dair satın aldığı haklar, 2015 sonuna kadar geçerli olmak üzere Nokia markalı ürünlerin pazarlanması amacıyla marka haklarını lisanslamak ve 10 yıl geçerli ikinci bir marka lisanslama kaidesiyle Series 30, Series 40 platformunu kullanan basit telefonlarda Nokia ismine yer verebilmekten ibarettir.

Her iki tarafın resmi basın açıklamaları da Nokia markasının asıl sahibi ve yönetme hakkının Nokia'ya ait olduğunu açıkça belirtiyor. Yani Microsoft, hiçbir şekilde Nokia'nın kendi markasını kullanmasına engel teşkil edecek bir hakkı elinde bulundurmuyor. Firmanın Lumia 730 ve 830'dan sonraki tüm ürünlerinde Microsoft Lumia markasını kullanmaya başlayacak olması da Nokia markasının sadece lisanslanmış olduğunu gözler önüne seriyor.

Haberin asıl mevzusuna dönecek olursak, N9'un mucitleri tarafından geliştirilen Android cihazın üretimi için Compal ve Foxconn gibi ODM'lerle işbirliğinin gündemde olduğunu ifade edebiliriz. Neredeyse tüm üretim tesisleri ve iş gücünün büyük bölümünü Microsoft'a devreden Nokia, halihazırda Android odaklı yazılım geliştirme faaliyetleri ve HERE markası altında coğrafi yazılım tedariğinden başka bir fiili icraat göstermiyor. Yıllardır beklenen Android'li Nokia gerçekten hayata geçirilir mi bilinmez, ancak bu kuru söylentinin dahi teknoloji dünyasını heyecanlandırmaya yettiğini belirtmek gerekiyor. Nokia'dan en doğru haberleri almaya devam etmek için bizi takip edin.



Eklenme tarihi: 3.11.2014

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yazar: Bilal Akgündüz
twitter.com/BilalAkgunduz

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler