Mobil internetin hız yarışı

Mobil internetin hız yarışı

Üçüncü nesil iletişim ihalesiyle gündeme gelen mobil platformda daha hızlı internet erişimi konusunda cep telefonu operatörleri ve sabit hat operatörleri kıyasıya mücadele ediyor. Turkcell üçüncü nesil ihalesini aldıktan sonra kuracağı yeni nesil şebeke altyapısıyla şu anda Türk Telekom’un ADSL hizmetlerine ciddi rakip olmayı planlıyordu. Türk Telekom ise şimdiden ADSL’de hız kapasitesini 4 Mbit seviyesine çıkararak muhtemel mobil rakiplere karşı hazırlığını yaptı. Böylece üçüncü nesil ihalesinin iptal olmasıyla rahatlayan Türk Telekom tarafı daha hızlı internet erişimi için oldukça uzun bir zaman dilimi kazanmış oldu.Toshiba G500

Sabit hat 100 Mbit seviyesinde
Son dönemde cep telefonu operatörlerinin de bu alana yönelmesi, özellikle iş dünyasının mobil geniş bant erişimin tercih etmesi tüm dünyada Türk Telekom gibi çalışan sabit hat operatörlerinin gelirlerinde ciddi düşüşlere yol açmış durumda. Cep operasyonlarının ardından ses gelirlerinde daha önceden de düşüş yaşayan sabit hat operatörlerinin en önemli avantajı 100 Mbit seviyesinde internet erişim hızını kullanıcılara sunuyor olmaları. Türkiye’de şu anda bu alanda sunulan hız 4 Mbit seviyesinde. Telekom’un hedefi kısa süre içinde bu kapasiteyi 20 Mbit’lere çıkarmak.

Tercih sabit hatlara yönelik
Geniş bant erişimine olan ilginin artmasında yılda 150 milyonu bulan PC ve dizüstü bilgisayar satış rakamlarının yanı sıra 900 milyon adedi aşan cep telefonu satışlarının ciddi etkisi var. Ofiste ve evlerde bilgisayarlar üzerinden internete bağlanılırken sabit hat tercih edilirken, cep telefonlarından internet bağlantısında mobil geniş bant erişimi daha çok kullanılıyor. Türkiye’de şu anda cep telefonlarından GPRS ve EDGE şebekesi üzerinden internete bağlanılabiliyor. Ayrıca Wi-Fi destekli telefonlarla sabit hat üzerinden internete bağlanmak da mümkün oluyor.



Eklenme tarihi: 1.10.2007
Kaynak: Milliyet | Şükrü Andaç

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler