Kriz ceplere uyumlu çıkmadı

Kriz ceplere uyumlu çıkmadı

Cambridge Üniversitesi, London Business School ve Moskova’da bulunan New Economic School’un katkılarıyla yapılan araştırmada, son yaşanan ekonomik krize rağmen, abonelerin zorunlu gördükleri cep telefonuyla iletişimden vazgeçmedikleri görüldü. Turkcell’in %13 Rus ortağı Altimo’nun sosyal yatırımlardaki inisiyatifini artırmak amacıyla kurulan ve kar amacı gütmeyen Altimo Vakfı; tüm dünya üzerinde toplam 81 ülkede yaptığı araştırmayla, yatırımcılar açısından cep telefonu pazarlarının ve yatırım fırsatlarının değerlendirildiği dördüncü Altimo Cep Telefonu Gelişim İndeksi’ni yayınlıyor.

Nokia 6600 slideZorunlu ihtiyaçlar arasında
Dördüncü Altimo İndeksi’ne göre; dış etkenlere daha açık ve daha zayıf makroekonomik verileri olan ülkelerdeki cep telefonu endüstrisinin potansiyel çekiciliğini kaybettiği görülüyor. Buna karşın, ekonomide global ölçekte yaşanan tüm karmaşaya rağmen aboneler, cep telefonunu zorunlu bir gider olarak gördükleri ve bu yolla iletişimden vazgeçmedikleri için, cep telefonu operatörlerinin durumunun iyi olduğu gözleniyor.

Global mobil iletişim pazarındaki eğilimler:

  • Orta Doğu ülkeleri, gelişmemiş pazarlar arasında giderek daha fazla cazip hale geliyor ve güçlü uluslararası telekomünikasyon yatırımcıları için iyi yatırım fırsatları sağlıyor. Altimo İndeksi’ne bakıldığında; İran, Mısır ve Türkiye’nin büyüdükleri görülüyor ve en iyi 10 arasında ilk sıraları alıyor.
  • Altimo İndeksi’nde; Endonezya, Filipinler ve Vietnam, hane başına kullanım ve kar marjının artışındaki yoğunlaşan büyümede ‘ilk beş’te yer alıyor. Bu ülkeler büyük nüfusu ve 2009-2011 yıllarındaki artması beklenen cep telefonu kullanıcısı potansiyeli bakımından daha avantajlı bir konumda olduğu görülüyor. Çin ve Hindistan’daki cep telefonu pazarı; yaklaşan ekonomik durgunluğa rağmen görülen güçlü yerel talepler sayesinde ilk 10’da bulunuyor.
  • Sri Lanka, Bangladeş, Güney Kore ve birçok Afrika ülkesi gibi; küçük ya da gelişmemiş pazarlardaki riskli yatırımlar; cep telefonu harcamalarındaki muhtemel düşüş ve kredi sıkıntısın etkileri nedeniyle çekiciliğini kaybediyor.
  • Bağımsız Devletler Topluluğu, yatırımcılar açısından hala en cazip bölgelerden biri olmasına karşın, Rusya gibi sistemli ve zengin pazarlarla, zayıf makroekonomik verileri ve sanayi göstergeleri olan ülkeler arasındaki fark giderek büyüyor. Örneğin Ukrayna’nın makroekonomik verileri gözle görülür bir biçimde düşmüş durumda.
  • Ekonomik yavaşlama nedeniyle; daha az kar bırakmasına karşın risksiz olan Almanya, Fransa ve A.B.D gibi geniş ve güçlü ekonomileri olan ülkeler yatırımcılar için daha cazip hale geliyor.
  • Doğu Avrupa pazarları zayıf makroekonomik temelleri ve cep telefonu pazarının doymuş olması sebebiyle Altimo İndeksi’nin dışında kaldı. Birçok Doğu Avrupa pazarı Altimo İndeksi’nde negatif bir büyüme gösteriyor ve İndeks’e göre bölgede, gelecek 6 ayda toplamda %15’lik bir düşüş bekleniyor. En fazla negatif büyümenin Hırvatistan, Romanya ve Estonya’da olması öngörülüyor.
  • Latin Amerika’daki cep telefonu pazarı ise gelişti. Meksika cep telefonu pazarı, petrol ihracatı nedeniyle dışarıdaki gelişmelere karşı en güçlü ve dolayısıyla cep telefonu harcamalarının sabit kaldığı ve kar marjının arttığı bir ülke olduğu görülüyor. Venezüella ve Meksika, Altimo İndeksi’nde 2 yıllık büyüyen ülkeler arasında ilk 10’da yer alıyor. Doğal kaynakların ihraç edildiği ekonomilerdeki cep telefonu pazarlarında yatırım cazibesinin yükseldiği bu eğilimi aynı zamanda Afrika ülkeleri de doğruluyor. Altimo İndeksi’nde ilk 20’de bulunan diğer ülkeler Cezayir, Angola ve Nijerya gibi.

Bu veriler nasıl hazırlandı
Bu indeks, Altimo Vakfı tarafından Cambrdige Üniversitesi ve London Business School ve Moskova’da bulunan New Economic School’un katkılarıyla yapıldı. Cep telefonu endüstrisi ve makroekonomik alanda 30 Eylül 2008’e kadar olan 6 aylık süredeki veriler baz alındı. Altimo ve ortakları, dünya mobil telekomünikasyon pazarlarındaki yatırımları derecelendiren bir indeks hazırladı.



Eklenme tarihi: 20.11.2008
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler