Konuşma engellilere telefon: Turkon

Konuşma engellilere telefon: Turkon

Türkiye'de yaklaşık olarak 260 000 tanesi konuşma engelli olmak üzere 1 700 000 kadar engelli insan olduğu tahmin edilmektedir. Onların yaşamlarını biraz olsun kolaylaştırabilmek için, cep bilgisayarlarında kullanılmak üzere Turkon yazılımı geliştirildi.

Yazılımın özellikleri:
Sistem temel olarak resimleri Türkçe olarak seslendirmektedir. Turkon yazılımı Türkiye’deki konuşma özürlü insanlara yardım etmek için geliştirilmiştir. Sistemin 3 adet kullanımı vardır; Resim Seslendir, Kalıp Cümle Seslendir ya da Yazı Seslendir.

Kurulum:
Turkon yazılımı Windows Mobile işletim sistemli cihazlar üzerinde çalışıyor. Aşağıdaki bağlantıdan yazılımı bilgisayarınıza indiriniz. Sıkıştırma programında indirdiğiniz dosyayı açtıktan sonra tüm klasörü telefonunuza gönderiniz. Kurulumu başlatmak için telefonunuzdan TurkonSetup.Cab dosyasına tıklamanız gerekmektedir.

Turkon indir

Günlük hayatta en çok karşılaştığımız kelimeler
Yazılımın içinde “Borcum ne kadar?, Başka bedeni var mı?, Kredi kartı geçiyor mu?, Tuvaleti kullanabilir miyim? Nöbetçi eczane nerede? Su alabilir miyim? Teşekkür ederim.” gibi seslendirmeler yer alıyor. Bunun yanında “Aşık oldum.” seslendirmesi de var. Fakat “Seni seviyorum.” seslendirmesini bulamadık. Sistem geliştirilebilir olduğundan ileride bu eksiklikler giderilebilir.

Projeyi gerçekleştirenler:
Erdem Karamanoğlu, Işık Ayrancı, Selva Şelfun, Seyfi Sarp Yıldız
Yöneten: Prof. Dr. H. Altay Güvenir – Bilkent Üniversitesi



Eklenme tarihi: 13.09.2009
Kaynak: Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler