Kontörünüz mü bitti? İşte çözüm

Kontörünüz mü bitti? İşte çözüm

Mobil operatörler yakınlarıyla masrafsız bir şekilde iletişim kurmak isteyenlerin tercih ettiği çağrı bırakma yöntemini, çeşitli yollarla ücretlendirmeye çalışıyor. Reuters'ın yaptığı araştırmaya göre gelişmekte olan ülkelerde telefonla arama yapmak yerine çağrı atmak çok yaygın. Çağrı atmak, birini aradığınızda bir veya birden fazla çaldırarak aranılan kişinin telefonu açmasına izin vermeden telefonu kapatmak anlamına geliyor.LG U450

Ücretsiz iletişim
Microsoft araştırmacılarından Jonathan Donner'ın verdiği bilgiye göre karşı tarafı çaldırıp kapatmak bütün Afrika kıtası ve Güneydoğu Asya'da çok yaygın. Çaldırıp kapatmak daha çok “beni ara” anlamına gelse de, telefonlaşan insanların önceden yaptığı anlaşmaya göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin “şu an seni düşünmekteyim” veya “hazırım, beni al” anlamlarına da gelebiliyor. Bunu daha da ilerletenler var. Tek çağrı ile “seni özledim”, iki çağrı ile “seni çok seviyorum” olarak kendi aralarında masrafsız iletişim kuranlar var. Çağrı atma telefon operatörlerine para kazandırmadığından dolayı, operatörler de karşı tarafın geri dönüş yapması için alternatif servisler üzerinde çalışıyor. Çağrı bırakma, yapılan tüm telefon görüşmelerinin yüzde 30'unu kapsıyor. Bazı operatörler abonelerine sınırlı sayıda ücretsiz “Beni aramalısın” kısa mesajları hediye ediyorlar veya çok düşük bir fiyatla bu mesajları abonelerine satıyorlar.

NG Mobile NG-600Sevgilinize çağrı atmayın
Mesela Orange firması, Senegal abonelerinin kredisi 0.10 doların altına düştüğünde ücretsiz “beni aramalısın” mesajı göndermelerine izin verirken, Safaricom firması, Kenya’daki abonelerine günde beş adet ücretsiz “Lütfen beni ara, Teşekkür ederim.” mesajı gönderebiliyor. Jonathan Donner tüm bu çağrı bırakma araştırmalarını bir adım ileri taşıyarak bir gazetede “Telefon çaldırıp kapatma kuralları” yayınladı. Bu kurallara göre eğer hiç kontörünüz kalmamış ve karşınızdakinin kontörünün olduğundan eminseniz çağrı atın. Asla sizden daha fakir birine “beni arar mısın?” anlamına gelebilecek şekilde çağrı atmayın. Bir yakınınıza danışacağınız bir konu varsa veya soru sormak istiyorsanız, sizi araması için asla çağrı atmayınız. Eğer sevgilinize karşı cimri görünmek istemiyorsanız, sizi araması için ona çağrı bırakmayın.

Mobilize Bilgi
Cep telefonu almadan önce, sitemizdeki telefonlara yapılan yorumları mutlaka okuyunuz. Bu sayede, beğendiğiniz telefonu kullanan kişilerin deneyimlerini paylaşmış olur ve telefonun üzerinde inceleme imkanı bulamadığınız özellikleri de yine kullananlar tarafından öğrenmiş olursunuz. İsterseniz siz de kullandığınız telefon hakkında yorum yapabilirsiniz.



Eklenme tarihi: 13.10.2007
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler