Kayıp, Çalıntı, Kaçak cep telefonları

Kayıp, Çalıntı, Kaçak cep telefonları

Yasal kayda sahip cep telefonu çalınan, yağmalanan, cihazını kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler öncelikle cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için Bilgi ve İhbar Merkezi’ne başvurmaları gerekmektedir. Kayıp, çalıntı ihbarı yapabilmek için hat sahibinin, Bilgi İhbar Merkezi’nin Türkiye’nin her yerinden 444 9 777 ve 0312 232 23 23 numaralı telefonlarını bizzat araması gerekmektedir. Bilgi İhbar Merkezi 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

İhbar yaptığınızda ne olacak?
İhbarın yapılmasından sonra cihaz, sorgulama yapıldığında çalıntı ihbarı yapılan cihaz olarak görünmektedir. İlgili GSM işletmecisi, telefonu çalınan kişinin bilgilerini doğruladıktan sonra çalıntı cihaz durumuna dönüşen cihazı, haberleşmeye kapatılması işlemi gerçekleştirir.

Cihazımı bulduğumda nasıl açtıracağım?
Cihazınızın bulunması durumunda haberleşmeye açtırmak için ihbarda bulunduğunuz yöntemi kullanmak durumundasınız. Yani Bilgi İhbar Merkezi aranaraj ihbarda bulunulduysanız telefonu açtırmak için yine Bilgi İhbar Merkezi aranarak, savcılık talimatı ile ihbarda bulunulduysanız yine savcılık talimatı ile telefonu kullanıma açtırabilirsiniz.

Bilgi İhbar Merkezi telefonunuzu bulmaz
Bilgi İhbar Merkezinin çalınan, gasp edilen veya kaybedilen telefonları bulmak ve ilgili kişiye teslim etmek gibi görevleri bulunmamaktadır. Bu merkez sadece telefonunuzun durumunun çalıntı olarak değişmesine ve GSM şebekesini kullanmasını engellenmesine yardımcı olmaktadır. Durumu çalıntı olarak değişen cihaza herhangi bir SIM kart takıldığında, telefona otomatik olarak çalıntı olduğuna dair kısa mesaj gitmektedir. Çalıntı durumuna düşen telefonlarla, kullanıcı tarafından GSM şebekesi üzerinden iletişim sağlamak mümkün değildir.

Cihazımı faturalı olarak satın aldım. Kayıt dışı olması mümkün mü?
Evet. Yasal yollardan ithal edilmiş olan cihazların, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sisteminde yer alması gerekir. Ürünlerin bilgilerini ithalat işlemlerini gerçekleştiren firma bildirmek zorundadır. Bildirim yapılmaksızın satılan cihazlar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından düzenli olarak denetim ve kontroller yapılmak suretiyle tespit edilmekte ve haberleşmeye kapatılmaktadır.

Satın almış olduğum firmadan, kayıt dışı olan cihazın değiştirilmesini talep edebilir miyim?
Evet. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın kararı ile yasal yollardan ithal edilmiş fakat Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda kaydı bulunmayan cihazlar Ayıplı Mal olarak nitelendirilmiştir. Kullanıcılar bu tür cihazları ithalatçı firmadan değiştirme hakkına sahiptir.

Kaçak, kayıp veya çalınmış cep telefonunuz mu var? Konuyla ilgili sorularınızı yazmak için tıklayınız.



Eklenme tarihi: 7.02.2009
Kaynak: Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler