Havadaki sinyallerden telefon dinleme

Havadaki sinyallerden telefon dinleme

GSM iletişiminde hava ara yüzünde sinyaller transfer edilirken şifreleme işlemi yapılmaktadır. Bu işlem aktarılan sinyallerin transfer sonlanana kadar yetkisiz kişilerin eline geçse bile anlamsız veriler olarak gözükmesini sağlamaktadır. Burada şu anda kullanılan şifreleme algoritması A5/1 adı verilen bir algoritmadır. Daha önce A5/2 adlı algoritma kullanılmaktaydı. Fakat A5/2 algoritmasının kırılması sebebi ile gelişmiş ülkelerin tamamı GSMA'in de yönlendirmesi ile şu anda kullandığımız A5/1 algoritmasını kullanmaya başladı. Halen bazı Afrika ülkelerinde A5/2 algoritması kullanılmaktadır.

Şu an kullanılan şifreleme algoritması kırılmış durumda
Diğer taraftan şu anda kullanılan A5/1 algoritmasının bazı durumlarda kırıldığına dair haberler akademik bülten ve bazı araştırma grupları tarafından yayınlanmıştır. Bazı konferanslarda demo olarak gösterimi yapılmıştır. Bu nedenle GSMA 2008 yılı ilk çeyreğinde operatörleri A5/1 algoritmasının güvenliğini arttırmak için yapılması gerekenler ve A5/3 algoritmasına geçme konusunda bilgilendirmiştir. Fakat yeni algoritma olan A5/3'e geçiş tam çözüm değildir. Bunun nedeni bu şifrelemede işlemin baz istasyonu ile cep telefonu arasında gerçekleşmesi sebebiyle cep telefonlarının yeni algoritmayı desteklemesi gerekmektedir. Ama şu anda tüm dünyada bu algoritmayı destekleyen cep telefonu sayısı çok azdır. GSMA cep telefonu üreticilerini üretilen tüm yeni telefonların bu algoritmayı desteklemesi konusunda bilgilendirmiştir.

Yüksek yazılım ve donanım ekipmanları ile mümkün
Hava ara yüzündeki sinyalleri toplayarak istenilen kişinin dinlenmesi ancak A5/1 algoritmasının bazı kontrol özellikleri (frekans atlatma, yeniden kimlik doğrulama vb.) minimum seviyede tutulursa ve işlem gücü yüksek ve yazılım donanım ekipmanları ile mümkün olabilir.



Eklenme tarihi: 9.07.2009
Kaynak: Mobiletişim | Cep telefonu

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler