Hangi mobil işletim sistemi daha güvenli

Hangi mobil işletim sistemi daha güvenli

Elimiz ayağımız olan mobil cihazların donanımları ne kadar önemliyse kullandıkları işletim sistemleri de artık bir o kadar önemli. Telefonun markasıyla birlikte işletim sistemleri de tercih nedenleri arasında yer alırken Apple yöneticisi Phil Schiller bu rekabet içersine rakipleri Google’ın işletim sistemine bu konuda laf atmaktan geri kalmadı.

Resmi Twitter hesabından attığı tweetle Andorid kullanıcılarına “Oralarda güvenli olun” diye seslenen Schiller bu mesajla birlikte güvenlik yazılımlarıyla tanınan F-Secure’ın son raporunu da iletiye ekledi.

Araştırmada son dönem içerisinde Android için 96 yeni tehdit keşfedilirken 2012 senesinde toplamda 301 tehditle en çok tehdit alan mobil işletim sistemi oluyor. Bu tehditlerin işletim sistemlerine göre yüzde dağılımına baktığımızda ise geçtiğimiz sene Android için oran yüzde 79’a ulaşırken Symbian için bu oran yüzde 19. iOS ve Java içinse yüzde 0.7. En güvenilir mobil yazılımlar ise yüzde 0.3’lük bir oranla tehdit altında olan Windows Mobile ve BlackBerry.

2010 senesinden itibaren bu tehditlerin işletim sistemlerine göre yaygınlığına baktığımızda ise Andorid’e yazılan uygulama sayılarıyla doğru orantılı bir profil gözümüze çarpıyor. Yine aynı şekilde Symbian’daki düşüşte kullanıma paralel bir gerilemede.

Android uygulama mağazasında yer alan bir uygulamanın cihaz için tehdit oluşturması pek tabii ki iOS uygulamalarına göre denetim kısmı eksik olduğu için daha kolay. Burada Android’in daha özgür yapıda olmasının da etkisini göz ardı edemeyiz. Güvenlik yazılımlarının ise bu araştırmalarda ne kadar güvenilir olduğunu ayrı bir tartışma konusu olabilir. Sonuçta kendileri de bu uygulama pazarında rekabet eden yazılımlar. Bu yüzden uygulamaların ya da işletim sistemlerinin güvenilirliği biraz da cihaz kullanıcılarının dikkatleriyle doğru orantılı bir konu. Sizden istenen izinler için vereceğiniz karar ve uygulamanın çalışma mantığı arasında bir bağ kurarak da bu güvenliği sağlayabilirsiniz.




Eklenme tarihi: 8.03.2013

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler