Avrupa'da uçuş sırasında cep telefonları serbest oluyor

Avrupa'da uçuş sırasında cep telefonları serbest oluyor

Avrupa'lı düzenleyiciler bu hafta salı günü, Airbus'larda uçuş sırasında yolcuların, mobil telefonlarını ve BlackBerry'lerini kullanabileceklerini onayladılar. Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansının da onayı ile eylül 2007 sonrası, Airbus uçaklarında OnAir sistemi ile, 3000 metre üzeri yüksekliklerde cep telefonuna çağrı almak, aramak, SMS ya da e-mail göndermek serbest olacak. Ancak uçaktan haberleşmenin maliyetinin bir hayli yüksek olacağı da not ediliyor.

Sony Ericsson W960iUçaktan haberleşme, uçaklara yerleştirilen bir sistem ile yürütülecek. Uçakların kabin ekibi üyeleri, duruma göre sistemi açıp, kapatmak veya belli bir servisi örneğin SMS gönderimini kısıtlamak gibi olanaklara sahip olacaklar. Bu sistemin kullanılacağı ilk uçağın, Air France'ın Airbus A318 uçağı olması bekleniyor. Airbus ve SITA'nın ortak kurduğu haberleşme servisleri şirketi olan OnAir firmasının Ticari Başkan yardımcısı Graham Lake, British Airlines BMI, Portekiz Havayolu TAP ve Ryanair'in de aynı servisi vermek üzere anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

İniş ve kalkışlar önemli
Konuşma maliyetlerinin 2,50 $/dakika ve SMS'in maliyetinin 50 cent/SMS düzeyinde olması bekleniyor. Bu maliyetler faturalara uluslararası roaming şeklinde yansıtılırken, gelir OnAir ile ilgili havacılık firması arasında paylaşılacak. Ancak, firma yetkilileri kullanıcıların faturalarına yansıyacak miktarın aynı ülkedeki, aynı şehirde oturan bir kişiye aynı süre konuşma için bile olsa, farklı olabileceğini, farkın da kullanıcının kendi cep telefonu operatörü ile arasındaki sözleşmeye bağlı olduğunu da not ediyorlar. Uzmanlar, uçuşlarda cep telefonu kullanımının, kalkışta ilk 4 dakika ve inişte son 10 dakika civarında tehlikeli olabileceğini bildiriyorlar. Bunun nedeni de, tek bir cep telefonu bile olsa, birden fazla baz istasyonlarının deneneceği, arama teşebbüsünün uçağın sistemlerinde kesilmeye neden olabileceği kuşkusu.



Eklenme tarihi: 3.07.2007
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler