Mobil iletişimle değişen hayat

Mobil iletişimle değişen hayat

Her yıl yüz milyonlarca yeni cep telefonu satılıyor. 2010 yılında 4.5 milyar abone hedefleniyor. Saniyede 14.4 megabit verinin aktığı mobil hatlar artık hayatın her anına etki ediyor. Mobil dünyanın en önemli etkinliği olarak kabul edilen 3GSM Kongresi'nde bu sene sektör hedefini 3 milyar abone olarak belirlemişti. Ancak dünyadaki gidişat bu hedefin çok mütevazı olduğunu ortaya koydu. 2010 yılı için 4.5 milyar cep telefonu abonesi bekleniyor. Bu da gelişmiş ülkelerde neredeyse herkese birden fazla hat; gelişmiş ülkelerinse tamamına yakınının kapsama alanına girmesi anlamına geliyor. Böyle bir yapıda operatörler kadar altyapı sağlayıcılara da büyük görev düşüyor. Artan rekabetin kâr marjlarını daraltacağı ve maliyet hesaplarının çok daha fazla önem taşıyacağı bu dönemde yatırımların çok daha iyi hesaplanarak uzun vadeli planlanması ve hızlı hayata geçmesi gerekiyor.

Mobil İletişim ile değişen hayatMüzik satışı patladı
Mobil iletişim artık sadece haberleşmeye etkisi olan bir konu da değil. London Business School'un araştırmasına göre cep telefonu kullanımının yüzde 10 oranında artması ülkenin gayrisafi milli hasılasına binde 6'lık katkıda bulunuyor. Öte yandan cep telefonları birçok farklı pazarı da içine almaya başladı. Örneğin toplam müzik satışının yüzde 6'sına ulaşan dijital müziğin yüzde 50'si cep telefonları üstünden satın alınıyor. Bu rakam Japonya gibi ülkelerde yüzde 90'a ulaşmış durumda. 3G altyapısının ardından mobil cihazlar artık internet erişiminde ve internet tabanlı hizmetlerde de önemli rol oynuyor. 1876'da 13 metrekarelik bir telgraf tamir atölyesiyle işe koyulan ve bugün 60 binden fazla personeliyle dünyanın hemen her bölgesinde faaliyet gösteren Ericsson da bu bütünün önemli bileşenlerinden biri durumunda. Mobil iletişimin yanı sıra yüksek hızlı kablosuz internet erişimi ve IPTV alanında da çözümler geliştiren firma yıl bazında yüzde 23'lük büyümeyle çözümlerinin ödülünü almayı başarmış durumda. Her ay 6 milyon yeni cep telefonu abonesi kazanan Hindistan'da 2010 yılında 500 milyon toplam abone hedefi var. Ericsson'un bu ülkedeki pazar payı yüzde 40'a ulaşmış. Her ay aynı sayıda abone kazanan Çin'deyse pazar payı yüzde 35 düzeyinde.

Vergiler yüksek
Ericsson İcra Kurulu Başkanı Carl-Henric Svanberg mobil iletişimde dünyanın en yüksek vergi oranına sahip olmasına rağmen Türkiye'nin durumundan memnun olduklarını belirtiyor. Vergilerin düşürülmesi konusunda hükümetle görüşmeler yaptıklarını belirten Svanberg 3G altyapısına geçmemiş birkaç ülkeden biri olmasının düşen maliyet açısından avantaj getirmekle birlikte Svanberg yeni nesil mobil hizmetlerden mahrum kalınmış olmasının kayıplarına da dikkat çekiyor. 3G ihalesiyle birlikte gündeme gelen '4G'yi bekleme' tartışmasıysa Svanberg'e göre henüz çok erken bir öneri. Ericsson 4G altyapısının 2010 yılında standartlaşacağını savunuyor.



Eklenme tarihi: 25.05.2007
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler