Nokia’nın tasarım takımı

Nokia’nın tasarım takımı

Finlandiyalı mobil iletişim devi Nokia, insan odaklı tasarımları ve teknolojileriyle, mobil yaşamı kullanıcılara göre şekillendiriyor. Nokia’nın bu yaklaşımı doğrultusunda da çok sayıda tasarımcı, araştırmacı ve uzman, kullanıcıların davranışlarını inceleyerek yeni ürünler yaratıyor. Nokia’nın 25 ülkeden 250’yi aşkın uzmandan oluşan tasarım ekibinde endüstriyel tasarımcılardan renk ve malzeme uzmanlarına, grafik tasarımcılardan psikologlara, araştırmacılara, antropologlara ve teknoloji uzmanlarına kadar pek çok kişi yer alıyor. Nokia tasarım ekibi, 2003 yılından bu yana da, Only Planet adlı uluslararası bir öğrenci programını uyguluyor. Program çerçevesinde, Nokia ve üniversiteler yerel görsel kültür konusunda bilgi ve fikir alışverişinde bulunuyor. Nokia E65Only Planet programına katılan öğrenciler, tasarımdaki yeni boyutları keşfederken, kendi kültürlerinin içindeki unsurları da daha yakından inceliyorlar.

Only Planet İTÜ’de
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yüksek Lisans Programı da Şubat 2007 itibarıyla Only Planet programına katılmış bulunuyor. Bu çerçevede Advanced Design Project adlı yüksek lisans proje dersi, Only Planet kapsamında ele alınıyor. Programın tanıtıldığı ve öğrenci gruplarının oluşturulduğu başlangıç aşamasının Şubat ayında tamamlanmasının ardından, 7 Mart – 4 Nisan tarihleri arasında projenin birinci aşaması gerçekleştirildi. Bu süreçte öğrenciler gözlem, inceleme, dokümantasyon gibi süreçleri tamamladı. 9 Mayıs’a kadar sürecek olan son aşamada ise, bu süreçlere dayanarak konsept, senaryo ve üretim aşamaları gerçekleştirilecek.

Nokia’nın “Gezgin Antropologu” Türkiye’de
Only Planet projesi kapsamında, Nokia’nın Tokyo’daki İnceleme ve İnovasyon Stüdyosu’nda İnsan Davranışları Araştırmacısı olan Jan Chipchase, İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’ne geldi. Nokia 630025-27 Nisan tarihleri arasında öğrencilerle buluşan Chipchase sunumlar yaptı ve bir atölye çalışmasına katıldı. Chipchase, Nokia’nın “Connecting People” anlayışı doğrultusunda kullanıcı odaklı çalışmalarının yanı sıra, dünyanın pek çok ülkesine yaptığı gezilerdeki deneyimlerini de paylaştı. 3-15 yıl sonrasının tasarımlarını şekillendirmek üzere yapılan çalışmaları aktaran Jan Chipchase, tasarım, teknoloji ve insanın buluşma sürecini anlattı.

Nokia’nın tasarım ve üretim sürecini etkileyen araştırmalar hakkında bilgi veren Jan Chipchase, sunumunu ilginç örneklerle renklendirdi. Chipchase, 11 ülkede 1549 kişiyle yapılan çalışmada, kadınların %61’inin cep telefonlarını çantalarında taşıdığının ortaya çıktığını ve Nokia 6300’ın her iki yüzünde yanıp sönen mavi ışıkların böylece yaratıldığını söyledi. Jan Chipchase’in verdiği bir başka örnek ise okuma-yazma bilmeyenlerle ilgiliydi. UNESCO verilerine göre, dünyada okuma-yazma bilmeyen 799 milyon insan var. Bu konuda 4 yıldan uzun süredir araştırmalar yapan Nokia, pek çok ürünü bu doğrultuda yarattı. Nokia 1600 ve Nokia 1100 gibi cep telefonları, okuma-yazma bilmeyen kullanıcılar için gelişmiş ikon desteği içeriyor. Chipchase, dinlediği müziği duyurmak isteyenler için Nokia N91’in her iki yanına yerleştirilen hoparlörler, Nokia 3250’in dönerek mod değiştiren Nokia 8800 Sirocco Edition(müzik/kamera/telefon) alt kısmı, Nokia N93’ün özel tasarımı gibi diğer somut örneklerle de dinleyicileri bilgilendirdi.

Jan Chipchase kimdir?
Nokia tasarım ekibinde İnsan Davranışları Araştırmacısı olarak görev yapan Jan Chipchase, dünyanın pek çok yerini dolaşarak insanların davranış, iletişim ve etkileşim biçimlerini inceliyor. Chipchase, bulgularını Nokia tasarımcılarıyla paylaşarak mobil cihazların gelişimi konusunda yeni fikirlerin oluşturulmasında rol oynuyor. Bugüne dek Uganda’dan Güney Kore’ye kadar pek çok ülkeye giden Jan Chipchase’in sadece 2006 yılında 15 farklı ülkede saha çalışması yaptığı belirtiliyor. Londra’daki Guildhall Üniversitesi’nde Kalkınma Ekonomisi alanında lisans, Kullanıcı Arayüzü Tasarımı alanında da yüksek lisans yapan Jan Chipchase, 2000 yılından bu yana Nokia’nın Tokyo’daki İnceleme ve İnovasyon Stüdyosu’nda görev yapıyor. Bugüne dek yarattığı 3 ürünün patentini alan, 25 ürün için de patent bekleyen Chipchase, çalışmalarını ve görüşlerini http://www.janchipchase.com/ adresinde paylaşıyor.

Only Planet nedir?
Nokia tasarım ekibinin uluslararası öğrenci programı olan Only Planet, 2003 yılından bu yana uygulanıyor. Bugüne dek Arjantin, Brezilya, Şili, Çin, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hindistan, İsrail, İtalya, Japonya, Polonya, Rusya ve İsveç üniversitelerinde öğrencilerle buluşan proje, Nokia ve üniversiteler arasında yerel görsel kültür konusunda bilgi ve fikir alışverişinde bulunmayı hedefliyor.

Haberdeki telefonlar ile ilgili ayrıntılı bilgi için telefon resimlerinin üzerine tıklayınız.



Eklenme tarihi: 18.05.2007
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler