Cep telefonu kaybolduğunda önce bankaya haber verin

Cep telefonu kaybolduğunda önce bankaya haber verin

Dünyada son hızla gelişen teknoloji, özellikle banka müşterilerinin internet hesaplarına yönelik korsan saldırıları da farklılaştırdı. Bankalar bu saldırıları önlemek ve internet üzerinden işlemlerin güvenliğini sağlamak için cep telefonlarına kısa mesajla onay mecburiyeti getiriyor. Bu durum ise kullanıcıların sadece kredi kartlarını kaybettiklerinde değil, cep telefonlarını çaldırdıklarında da bankaya başvurmalarını mecburi kılıyor.

Cep telefonu MobiletişimTeknolojinin gelişmesiyle bankacılık işlemleri internete kayarken, sanal saldırılar da her geçen gün artıyor. Son olarak önceki ay İzmir'de sanal korsanlar Rus hackerlarla işbirliği yaparak 1 milyon kişinin banka hesap bilgilerine erişmiş ve 4 bin kişinin hesaplarını boşaltmıştı. Bu gelişmeler üzerine bankacılar da hesapların korunması için tedbirlerini artıyor. Daha önce, kullanıcıların e-posta adresine yollanan bir mailde bilgilerin güncellenmesi ve belirtilen linke tıklamaları isteniyordu. Söz konusu adrese tıklandığında banka yerine sadece adres satırında bir tek harfi değişmiş ama dikkatli olmayınca fark edilmeyen başka bir yere yönlendiriliyor ve böylece bilgiler çalınıyordu. Bankacıların 'fishing' dedikleri bu yöntemden sonra yeni yöntemler geliştirildi. Kullanıcıların anlayamayacağı tarz çalışan virüs programları sayesinde, internet kullanıcıları sahte adrese yönlendiriliyor. Böylece kullanıcı ne kadar dikkatli olursa olsun bankanın adresine girdiğini düşünse de başka bir yerden bilgileri çalınıyor. Gelişen internet dolandırıcılığına karşılık olarak, bankalar hemen SMS'le onay ve mobil imza sistemini uygulamaya soktu.

GSM operatörü Turkcell tarafından gerçekleştirilen mobil imza ise elektronik imza uygulamaları kapsamında gerçekleştirildi. Medeni ve miras hukuku dışında tüm işlemlerde kullanılan imzanın hukukî altyapısı da tamamlandı. Ancak bu sistemden faydalanabilmek için çipli bir sim kartı kullanmak gerekiyor. İşlem yapılması esnasında cep telefonuna mesaj geliyor ve altı haneli mobil imza şifresinin girilmesi isteniyor. Şifre girildikten sonra, sistem elektronik imzaya ilişkin kontrolleri yapıyor ve ondan sonra havale veya EFT'yi gerçekleştiriyor. Bu sistemi kullanan banka sayısı 7.

Mobilize Bilgi
Listeye Ekle: Sitemizdeki cep telefonlarını incelerken, istediğiniz telefonları “Listeye Ekle” tuşuyla seçebilir, seçtiğiniz bu telefonları kendi aralarında karşılaştırabilirsiniz. Mobiletişim size bir çok sanal mağazalardaki fiyat bilgilerini de sunmaktadır.



Eklenme tarihi: 18.05.2007
Kaynak: Zaman

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler