HSDPA şebekesi Avrupa’da devrede

HSDPA şebekesi Avrupa’da devrede

Üçüncü nesil (3G) şebekelerin geliştirilmesi ve kurulumunda global bir lider olan Alcatel-Lucent ile O2, Adam Adası’nda 900Mhz aralığında ilk üçüncü nesil UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) ve HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) şebekesinin kurulumunu başarı ile tamamladı. Dünya genelinde 70'den fazla operatöre 3G (UMTS/HSPA ve CDMA2000) şebeke kurarak, bunların ticari işletime verilmesini sağlayan Alcatel-Lucent, O2 ve Manx Telecom ile birlikte 1 Kasım 2005’te adada, Avrupa’nın ilk ticari HSDPA şebeke hizmetlerini UMTS 2100 MHz’de başlatmıştı.

HSDPAHSDPA'nin çalışma kapasitesi %10 daha artınca, tüm şebeke kapasitesinin çalışma performansı %5 oranında yükseliyor. Şebekenin farklı frekanslarda çalışan baz istasyonları arasında çağrıları aktarabilmesi ise diğer bir önemli bulgu. Testler ayrıca, yerleşik GSM900 operatörlerin mevcut şebekelerini yeniden tasarlamadan ve kurmadan UMTS teknolojisini, kendi sahalarında kullanabildiklerini gösterdi. Bu sayede yeni şebeke kurulumları ile ilgili işletme maliyetleri önemli ölçüde azalıyor. Tüm bu çalışmaların sonrasında kurulumu yapılan proje, son kullanıcının hayatını büyük ölçüde kolaylaştırıyor. 900 Mhz aralığında UMTS/HSDPA teknolojisinin kurulumu, mobil operatörlere, UMTS/HSDPA servislerini daha düşük maliyetlerle sunma olanağı tanıyor. Çünkü düşük frekans kullanımı ile baz istasyonlarının kapsama alanı önemli ölçüde artıyor ve kırsal bölgelerde kapsama alanı için baz istasyonlarının sayısı büyük miktarda (bu denemede %60 oranında) azalıyor. Ayrıca, bina içinde sinyal 2100 Mhz'e göre %30 oranında, daha derinlerde ise %40 oranında çok daha güçlü alınabiliyor.

Mobilize Bilgi
HSDPA nedir?(High Speed Downlink Packet Access - Yüksek Hızlı Downlink Paket Erişimi) WCDMA teknolojisinin geliştirilmesiyle oluşturulmuş 3G/UMTS teknolojilerinden 5 kat daha hızlı bir bağlantı sağlayan protokoldür.

Daha fazlasını Mobiletişim sözlükte bulabilirsiniz. Sözlüğe ulaşmak için tıklayınız.



Eklenme tarihi: 6.05.2007
Kaynak: Mobiletişim | Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler