3. nesil cepten 2 milyar dolar bekleniyor

3. nesil cepten 2 milyar dolar bekleniyor

Cep'ten gürüntülü konuşma, TV izleme, video klip indirme gibi imkânlar sunacak 3. nesil kablosuz telefon teknolojisi 3G'nin başlaması için somut adım atıldı. Telekomünikasyon Kurumu (TK), üçüncü nesil mobil telefon hizmetleri için dört ayrı lisans vermek üzere ihaleye çıktı. Taliplerin şartnameye uygun tekliflerini 24 Mayıs 2007'ye kadar Kurum'a teslim etmeleri gerekiyor. Mesajlaşma, internet erişimi ve yüksek hızda çoklu ortam haberleşme desteği gibi yenilikler getiren 3. nesil ihalesiyle Turkcell, Vodafone ve Avea yakından ilgileniyor. Bununla birlikte 4 lisans için ihaleye çıkılması, 'Yurtdışından yeni bir yabancı mı geliyor?' sorusunu gündeme getirdi. Lisanslardan toplam 2 milyar dolara yakın gelir bekleniyor.

En geniş band alan avantajlı
4 ayrı tipte hazırlanacak lisansların bant genişlikleri de birbirinden farklı olacak. İlk olarak en geniş bant ihaleye çıkarılacak. Bunu kazanan şirket, diğerlerine göre büyük avantaj yakalayacak. Daha sonra satışa sunulacak lisanslar için tahsis edilen bant aralığı da giderek daralacak. Mevcut operatörler 3G lisansı alırsa, abonelerine halihazırdaki numaralarından yeni nesil hizmeti verebilecek. Yaklaşık olarak Turkcell'in 31 milyon, Vodafone'un 14 milyon ve Avea'nın 8 milyon abonesi bulunuyor. Bu arada lisans için asgari değerleri belirleyen kurum, imtiyaz süresi, ihale yöntemi ve tarihine ilişkin görüşlerini de hükümete iletti. Lisans bedeli için 500 milyon yeni liranın altında bir tutar tespit edildiği öğrenilirken, imtiyaz süresi de 25 yıl ile sınırlı tutuldu. Bakanlar Kurulu, 3G hizmet ve altyapıları için 4 işletmecinin yetkilendirileceğine karar vermiş ve asgari lisans bedelleri ise tahsis edilecek bant genişliğine göre lisans tahmin bedellerini de A lisansı için 252 milyon Euro, B lisansı için 224 milyon Euro, C lisansı için 194 milyon Euro ve D lisansı için de 140 milyon Euro olarak belirlemişti.

Teknik olarak UMTS olarak da bilinen 3G hizmetleriyle data ve video görüntüler çok daha yüksek hızda ve kalitede iletilebiliyor. Başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesi cepten sinema ve televizyon izleme imkanı tanıyan 3G teknolojisini kullanıyor. İhalelerin ardından söz konusu Türkiye'de de yıl sonuna kadar uygulamaya geçilmesi bekleniyor. Nokia, Samsung, Siemens, LG, Sony Ericson gibi önde gelen cep telefonu üreticilerin son dönemde tasarladıkları yeni ürünler 3G'ye uyumlu. Tüketiciler, Türkiye'ye multimedya telefonlar olarak giren bu cihazları, menüdeki uygulamaları kullanamamalarına rağmen satın alıyor. Bu kapsamda son 1 yılda satılan telefon adedinin 300 bini aştığı ifade ediliyor.

Cep'ten film ve müzik klibi izlenebilecek
Cep'ten görüntülü konuşma yapılabilecek. Araştırmalara göre Japonya'da görüntülü konuşma oranı yüzde 98'i buldu. Televizyon izlenebilecek, film, müzik klibi gibi dosyalar indirilebilecek. e-devlet hizmetlerine mobil olarak erişilebilecek ve cep telefonunda geniş bant internetten faydalanılabilecek. Yani ADSL kullanımının imkânlarını aboneler cep telefonuyla da elde edecek. İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek. Veri indirme ücretleri mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olacak ve hız artacak.



Eklenme tarihi: 28.04.2007
Kaynak: Zaman

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler