Reklam ve PR stratejileri mercek altında

Reklam ve PR stratejileri mercek altında

Türkiye GSM pazarı, bugünlerde üç operatörün kıyasıya rekabetine sahne oluyor. Telsim’i satın alarak Türkiye pazarına giren Vodafone, sektörde büyük bir hareketliliği de beraberinde getirdi. Reklam stratejileri değişti, PR faaliyetleri yoğunlaştı. Yeni tarifeler ve kampanyalar, adeta birbirleriyle yarışır oldular. Medya Takip Merkezi (MTM), GSM sektörünü incelemeye alarak, bu gelişmelerin nabzını ölçtü.

GSM firmalarıİşte araştırmanın sonuçları
Avrupa’da, ABD'de ve uzak doğu'da önemli pazara sahip, dünyanın mobil iletişim devlerinden Vodafone, üçgenin bir ucundan tutarken; diğer uçlarından ise Türkiye’de GSM pazarının büyük bölümüne hükmeden ve yıllardır sektörün liderliğini üstlenen Turkcell ile arkasında Oger Telecom, Telecom Italia ve İş Bankası işbirliğinin desteğini taşıyan Avea tutuyor. Birbirinden güçlü bu üç markanın faaliyet gösterdiği sektörde rekabet de günden güne artıyor. Her kampanyayı başka bir kampanya izliyor, tüketicinin aklı iyice karışıyor…
Sektörde rekabetin kızışmasıyla, bir yandan reklam kampanyaları, diğer yandan ise medyada yer alan haberlerle yoğun bir mesaj bombardımanına tutulan tüketicinin aklı iyice karışmış durumda. Yaşanan büyük rekabet karşısında tüketici, “hangi operatör daha ucuz, hangi tarife daha karlı, hangi marka daha avantajlı” gibi sorularla şaşkın ve kararsız. Operatörünü değiştirmek, ancak numarasını değiştirmek istemeyenler için numara taşınabilirliğinin gündeme gelmesi, GSM sektörünün önümüzdeki günlerde daha da saldırgan bir pazarlamaya sahne olacağına işaret ediyor. Stratejilerini izlemenin iyice zorlaştığı GSM sektöründe yaşanan inişler ve çıkışlar, bu rekabetin artarak devam edeceğinin de bir başka göstergesi.

Ocak'ta Avea, Şubat'ta Turkcell, Mart'ta Vodafone birinci
GSM markalarının reklam ve PR stratejilerini mercek altına alan MTM’ nin, 2007’nin ilk çeyreğini kapsayan araştırmasının sonuçlarına göre, üç aylık süreçte markalar, 11 TV kanalında yaklaşık 217 saat süren 30 bin 411 reklamı, hedef kitlesiyle buluşturdu. Ocak’ta Avea, Şubat’ta Turkcell, Mart’ta ise Vodafone, reklamlarıyla fark yarattı. Yılın ilk çeyreğini kapsayan TV reklam ölçüm sonuçlarına göre, her ayın en çok reklam veren markası, sırasıyla değişiklik gösterdi. Ocak ayında 6 bin 21 reklamla ekranlarda en sık izlediğimiz marka Avea olurken, Şubat ayında 5 bin 895 reklamla Turkcell ve Mart ayında ise 4 bin 806 reklamla Vodafone, ilk sıraya yerleşen markalar oldular.

Turkcell’in Kenan Doğulu’lu yeni reklam kampanyası, Mart ayı sonlarına doğru izleyicilerle buluşmaya başladı. Avea ve Vodafone ise reklam filmlerinde ünlü isimler kullanmak yerine, tarifelerin avantajlarını anlatmayı tercih ettiler. Ocak ve Şubat ayında jenerik sponsorlukları ile dikkatleri üzerine çeken Avea, Mart ayında bu uygulamayı durdururken, önceki aylarda jenerik sponsorluğunu hiç kullanmayan Vodafone ise bu reklam türüyle ekranlarda sıkça yer almaya başladı.

Turkcell, PR çalışmalarında hız kesmedi; Vodafone hızlı başladı
MTM Medya Takip Merkezi’nin, 1700’e yakın gazete, dergi ve internet sitesinde yaptığı haber takibine göre, her üç ayda da en çok bahsi geçen marka Turkcell oldu. Onu ikinci sırada, sektöre hızlı bir giriş yapan ve 30 Mart itibariyle Telsim ismini tarihe gömen, Vodafone izledi. Hem haber sitelerinin hem de gazete ve dergilerin en çok yer verdiği marka olan Turkcell, pazar liderliğini PR çalışmalarıyla da destekledi. Telsim geçmişine rağmen, yeni ismiyle sektörde en genç marka olan Vodafone ise araştırmanın yapıldığı 3 ay boyunca medyanın yakın ilgisindeydi. Turkcell ve Avea’nın spora destekleri dikkatleri çekerken, önümüzdeki günlerde Vodafone’un bu kulvarda izleyeceği strateji de merakla bekleniyor.



Eklenme tarihi: 20.04.2007
Kaynak: Mobiletişim |Mobilize Bilgi

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler