Sony'nin hedefi yeni nesil medya

Sony'nin hedefi yeni nesil medya

Televizyonu, kamerası, DVD'si, hatta oyun konsoluyla yeni bir medya çağının eşiğindeyiz. Sony bu sürecin her noktasına bir cihazını yerleştirme hedefiyle ilerliyor. 1946'da kurulan ve 1958 yılında bugünkü ismini alan Sony, film ve müzik yapımcılığından oyun yayıncılığına; televizyon, video kamera gibi cihazlardan oyun konsolları üretimine kadar çok az şirketin altından kalkabileceği bir yelpazede hizmet veriyor. 2006'yı 55 milyar avroya yakın ciroyla kapatan firma bu sene Yunanistan'ın Rodos Adası'nda düzenlediği Sony Media Experience etkinliğinde elektriği eğlenceye çeviren yeni silahlarını sergiledi.

400 medya mensubunun izlediği etkinlikte açılış konuşmasını yapan Sony Avrupa Başkanı Fujio Nishida, "HD (yüksek tanımlı medya) Sony'dir, Sony de HD'dir. Yönetmen koltuğundan izleyici koltuğuna kadar yeni medyanın ve HD'nin her adımında varız" diyerek yeni rotaya dair ipuçlarını verdi. Her alanda HD ürün sunan tek firma olarak dikkat çeken Sony'nin 2005 yılında yüzde 35'lik bir dilimi oluşturan HD cihaz satışlarının 2008'de yüzde 70'e ulaşması hedefleniyor.

12 milyon HD uyumlu ev
Türkiye'de bu sene içinde ilk örneklerini göreceğimiz HD yayınlar DVD'den 4 kat daha keskin görüntü ve daha kaliteli ses sunuyor. Bunun için televizyonun da HD uyumlu olması gerekiyor. Ayrıca HD kalitesindeki DVD'leri izlemek için de yine HD uyumlu yeni nesil cihazlara sahip olmak şart. 2006 sonu rakamlarına göre dünya ölçeğinde satılan HD uyumlu TV sayısı 20 milyonu geçmiş durumda. Bunun yüzde 91'ini Japonya ve ABD'de satılanlar oluşturuyor. 2010 yılı Avrupa beklentisiyse 12 milyon evin HD yayınları izler hale gelmesi.
Sony'nin HD üstündeki ısrarının altında yatan sebeplerden biri de kendisinin geliştirdiği yeni nesil DVD'lerdeki BluRay standardı. Beta-VHS video dönemindeki savaşın aynısı şu günlerde Sony'nin BluRay ve Toshiba'nın HD-DVD diskleri arasında yaşanıyor. Yeni DVD'lerde savaşı kazanmak bütün pazarı elde tutmak anlamına geliyor. Sahip olduğu Sony Pictures ile sadece bu formatta disk basan Sony, diğer yandan fiyat olarak dünyanın en ucuz BluRay oynatıcısı olma unvanına da sahip olan PlayStation3 (PS3) oyun konsoluyla da tabanını genişletmeye çalışıyor. 250 filme ulaşan BluRay kataloğuyla yeni nesil DVD pazarında yüzde 70'lik paya ulaşan firmanın keyfi yerinde görünüyor.

İyinin de iyisi HD ile geliyor
HD logosu taşıyan ürünler hemen her elektronik markanın ürün gamında yer alıyor. Sony'nin aradan sıyrılmak için izlediği yöntem mevcut görüntüyü yansıtma aşamasında geliştirerek fark yaratmak. Örneğin yeni Bravia serisinde yer alan 24p True Cinema özelliği film kameralarıyla evlerimizdeki televizyonların arasındaki saniye/kare uyumsuzluğunu gidererek daha kaliteli görüntü ve ses sunuyor. İçerik sağlama işiniyse BDP-S1E kodlu BluRay oynatıcısı 1920 x 1080 çözünürlüğünde progresif görüntüyle üstleniyor. Biraz daha yetenekli (ve daha ucuz) bir seçenek arayanlar içinse üçüncü nesil Sony oyun konsolu PS3 diğer bir BluRay oynatıcı rolünü oynuyor. İnce ekranlar yerine projeksiyon tercih edenler içinse Sony'nin ilginç bir yeniliği var. 3LCD teknolojisine sahip 1300 ANSI Lümenlik AW 15 kodlu yeni projektörü görüntüyü yansıttığı perdenin üstüne eklenen bu cihaz için geliştirilmiş DynaClear adlı özel film perdeyle birleşince parlak oda ortamında bile karanlık oda kalitesine yakın görüntü sunuyor. Sony'nin ilginç yeniliklerinden bir diğeriyse kablolara ve çirkin hoparlörlere boğulmadan ev sinema sistemi kurmak isteyenler için odaya sesi yayan 5.1 hoparlör setini barındıran RHT-G800 özel bir kabin. Bu kabin hem televizyon için sehpa hem de şık bir aksesuvar görevi görüyor.

İşi sadece oyun değil
Konsol pazarının lideri Sony geçen sene ezeli rakibi Microsoft yeni nesil oyun konsolu Xbox360 modelini erken çıkarınca ilk darbeyi almıştı. 2006 Noel sezonuna yetişen Playstation3 (PS3) ikinci darbeyi de yetersiz stoklar yüzünden kendisinden yedi. 23 Mart tarihinde Avrupa'yla birlikte Türkiye'de de (1500 YTL) satışa sunulan PS3 rakipleri gibi oyun oynatma dışında modeline göre değişen 20 veya 60 GB kapasiteli sabit diskine depoladığı resim, müzik ve filmleri oynatma, bellek kartlarından medya yükleme ve depolama, internete bağlanma gibi özelliklere de sahip. Aynı zamanda en ucuz BluRay çalar sıfatını da taşıyan PS3'ü benzerlerinden ayrı bir yere taşıyansa iki yeni yazılım.

PS3 kardeşliği
Sadece PS3 sahiplerinin kullanabildiği internet tabanlı Home, 5 milyon üyeli Second Life oyununa benziyor. Ücretsiz sistemde her PS3 sahibi kendi ortamına sahip oluyor ve diğer PS3 kullanıcılarıyla 3 boyutlu sanal bir evrende iletişim kurabiliyor. PS3'ün ayrıcılaklarından bir diğeri de fold@home uygulaması. Bu uygulamayla cihazın içinde yer alan saniyede 200 milyar hesaplama kapasiteli Cell işlemicsinin boş anlarını insanlık için kullanıyorsunuz. Alzheimer, kanser, deli dana gibi hastalıkların tedavisine yönelik araştırmalar için DNA'nın protein yapısını çözmeye çalışan bilgisayar sistemlerine bağlanarak destek olan uygulama şimdiden küresel listede gönüllü PC'leri yakalamış durumda.



Eklenme tarihi: 16.04.2007
Kaynak: Radikal

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler