Motorola, kablosuz geniş bantı yaygınlaştırıyor

Motorola, kablosuz geniş bantı yaygınlaştırıyor

Motorola, değişen dünyanın iletişim beklentilerini karşılamak için geniş bant kablosuz teknolojilerin kapsamını genişletmeye devam ediyor. Bu amaçla yeni kurulum ve denemeleri hayata geçirmeye hazırlanan Motorola, dünya lideri olduğu WiMAX uygulamaları konusunda yeni anlaşmalara imza attığını açıkladı. Kablosuz iletişimin dünya lideri Motorola, günden güne gelişen WiMAX ağ kurulumları hizmet portföyünü, yaptığı yeni anlaşmalarla yaygınlaştırıyor. Aralarında Brezilya’lı TVA şirketiyle birlikte Rio şehri için yapılacak denemenin de bulunduğu 24 adet WiMAX denemesini uygulamaya sokan Motorola, ayrıca ABD ve Şili ortaklığında kurulan VTR şirketi ile Şili’nin belli bölgeleri için 802.16e WiMAX kurulumunu kapsayan anlaşma ile dünya çapında gerçekleşen WiMAX ağ kurulumlarının sayısını 8’e çıkarmış olacak. Motorola’nın Brezilya’lı operatör şirketi TVA ile birlikte yaptığı anlaşma, Rio de Janeiro kent merkezi ve şehrin güneyinin bir kısmını kapsayacak mobil WiMAX teknolojisi (802.16e) deneme kurulumunu içeriyor. Anlaşma dâhilinde bu bölgelerde, ses, veri ve multimedya servislerini kapsayacak kablosuz geniş bant hizmetleri belirli sayıda kullanıcı için deneme amacıyla hayata geçirilecek. ABD-Şili ortaklı VTR şirketiyle yapılan anlaşma kapsamında Şili’nin 1. ve 10. bölgelerinde ve Metropolitan Bölgesi’nde kurulacak 130 istasyonlu WiMAX ağı ise Mart 2008’de kullanıma sunulacak.

motorola wimax Motorola’nın WiMAX çözümleri, uzun menzilli, taşınabilir kişisel geniş bant kullanımını destekliyor. Motorola’nın kablosuz geniş bant WiMAX çözümleri için geliştirdiği MOTOwi4™ portföyü, bağlantı noktalarını, müşteri donanımını (CPE), PC WiMAX kartlarını ve mobil WiMAX çiplerini içeriyor. Motorola’nın dünyanın en geniş kapsamlı bölgesel WiMAX yatırımı yapan tek şirketi olduğunu belirten Motorola Türkiye Ağlar ve Kurumlar Satış Müdürü Alper Türken: “Motorola tüm dünyada WiMAX uygulamalarını günden güne yaygınlaştırmaya devam ediyor. Gerek ağ kurulumları, gerekse kurulum denemeleri ile bu alandaki tecrübesini geliştiren Motorola, pazarda dünya lideri olduğu WiMAX teknolojisinin Türkiye’de de uygulanması için gereken altyapı ve çözümler konusunda iş ortaklarının ihtiyaç duyduğu tüm desteği sağlayacak global birikim ve deneyime sahiptir” açıklamasını yaptı.

WiMAX Nedir?
WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access – Mikrodalga Erişimi için Birlikte Çalışabilirlik), IEEE’nin 802.16 kablosuz iletişim standardı şartnamesine dayanan yeni bir standart. 802.11 grubu standarda (Wi-Fi) göre çok daha hızlı ve çok daha geniş alana hizmet veriyor. Özellikle kablo ve DSL hizmetinin ulaşmadığı alanlara geniş bant internet hizmeti sağlaması bekleniyor.

WiMAX, diğer kablosuz teknolojilere kıyasla birçok avantaj sunuyor. WiMAX’ın çoklu yol etkileşimi ve gecikme dağılımı özelliği, kullanıcı baz istasyonunun görüş açısı dışındayken de iyi bir performans gerçekleşmesini sağlıyor. WiMAX standardı 802.11’in bağlantı tabanlı erişim protokolü yerine erişim talepli erişim protokolü kullanıyor. Böylece daha az veri çarpışması yaşanıyor ve mevcut ağ genişliği en verimli şekilde kullanılabiliyor. Çarpışma olmaması veri transferi sırasında bant genişliği kaybının olmaması anlamına geliyor. Tüm iletişim baz istasyonu tarafından kontrol ediliyor. Ayrıca elverişli kanal genişliği ve adaptif modülasyon değerine göre daha çok kullanıcının bir arada İnternet’ten faydalanmasına imkân tanıyor. WiMAX, 802.11’in kullandığı 20 MHz’lik kanal genişliğinden çok daha dar bir kanalda hizmet vererek bant genişliğini boşa harcamıyor. Kullanılan kanalın yoğun olması durumunda ise adaptif modülasyon sayesinde kullanıcılar bağlantı halinde tutulabiliyor. WiMAX ayrıca kablosuz internet servis sağlayıcılarının müşterilerine yüksek kalitede hizmet sunmalarını sağlıyor.



Eklenme tarihi: 10.04.2007
Kaynak: Turk.internet.com

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler