Teknoloji fırtınası CeBIT'ten esti

Teknoloji fırtınası CeBIT'ten esti

Hem ziyaretçi hem de katılımcılar açısından 2000’li yılların başındaki şatafatlı günlerini arıyor olsa da, belli bir odak noktası olmadığı için eleştirilse de, Uzakdoğulu firmaların akınına uğradı dense de, dünyanın önde gelen bazı teknoloji devleri tarafından boykot da edilse, Almanya’daki CeBIT fuarı ayakta kalmaya çalışan bir dev görüntüsü vermeye devam ediyor.

Cebit Bu yıl 77 ülkeden 6 bin 153 katılımcıya, 480 bin ziyaretçiye ve binden fazla konferansa ev sahipliği yapan fuar, geleceğe yön veren birbirinden ilginç teknolojilere sahne oldu. Bir köşesinden diğerine ulaşımın otobüslerle

sağlandığı, birbirinden farklı amaçlar için ayrılmış 30’a yakın salondan oluşan bu dev fuarın koridorları arasında yeni ve ilginç bir şeyler yakalamak için attığımız sayısız turlardan elbette ki elimiz boş dönmedik.

Likit kristalde dünya rekoru
Düz ekran televizyon üreticileri, artık neredeyse geleneksel hale getirdikleri en büyük ekranlı televizyonu üretme yarışına hızla devam ediyorlar. Bu konudaki şampiyonluk da şimdilik Sharp’a ait gibi görünüyor. Sharp’ın 108 inç, yani 276 ekran boyutundaki bu likit kristal televizyonu, 1920 x 1080’lik tam HD çözünürlüğe sahip.

iPod’a cepten kontrol
Fuarda akıllı giysilerin sergilendiği bölüm çok ilginç çözümler barındırıyordu, ama bu örnek kesinlikle bir başka. Üzerine tek tüy iliştirilmiş şapkasını da başına geçirip kırlara koşacak gibi duran bu figürün şortunun paçasında, müzik çalarları kontrol etmek için kullanılan bir kontrol seti var. Giyenler bu kontroller sayesinde parçaları çalabilecek, durdurabilecek veya ileri geri sarabilecekler. Sistemin kola yerleştirilmiş sürümleriyle telefona cevap vermek de mümkün.

Kendini yorma aklını kullan
Karmaşık klavye kontrollerini ve oyun çubuklarını bir kenara bırakıp, sadece düşüncelerinizle oyun oynamaya ne dersiniz? Yazarımız Levent Pekcan’ın OCZ standında bizzat denediği Neural Impulse Actuator (NIA) adlı bu sistem, alna takılan bir bant yardımıyla beyin dalgalarını okuyor ve algıladığı sinyalleri oyuna kontrol olarak aktarabiliyor.

Ev eğlencesinin yeni adresi PS3
Sony’nin yeni PlayStation 3 oyun konsolunun eğlenceye ne ölçüde yakın olduğunun canlı bir kanıtıydı. Özel bir Linux sürümüyle çalıştırılan ve televizyon, video gibi özellikleri bir araya getiren sistemde dikkat ederseniz bilgisayar kasasının olması gereken yerde bir PlayStation 3 var. Dahili Blu-ray disk okuyucusu ve 8 çekirdekli Cell işlemcisinin performansı, bu konsolu ev eğlencesinin baş köşesine yerleştirebilir.

Üçüncü boyut çok yakında
Fraunhofer Institute standında, gözlük gerektirmeyen üç boyutlu görüntüleme sistemlerinin bu güne dek rastladığımız en güzel örneğine şahit olduk. Kullanmak için gözlük istemeyen bu ekran, bir bilgisayar yardımıyla göz aralığını hesaplayarak ve göz hareketlerini sürekli takip ederek üç boyutlu görüntü algısını tam kullanıcıya uygun olacak şekilde ayarlıyor.

İnternet, Alcatel-Lucent’e sorulur
Alcatel-Lucent’in CeBIT’teki dev standı, şirketin kurumların işini kolaylaştırmaya yönelik olarak ortaya koyduğu çözümlerin yanında, son kullanıcıların hayatını renklendirecek ve değer katacak teknolojilere de ev sahipliği yaptı.

Alcatel-Lucent’ın sahip olduğu geniş uygulama yelpazesi kapsamında sergilediği demolarda, etkileşimli Triple Play/IPTV (üç güçlü İnternet) deneyimi de yer aldı. Bu sistem, şebekeye bağlı basit bir televizyon setinin bile nasıl zengin bir eğlence ve haberleşme cihazına dönüşebildiğini gösteriyor.

Alcatel-Lucent, ayrıca Deutsche Telekom'un Ayrıcalıklı Değerli Ortağı olarak katkı sağladığı "T-city" projesini tanıttı. Alcatel-Lucent’in fuarda sergilediği dikkat çeken diğer teknolojileri arasında şunlar yer aldı:

HSPA (Yüksek Hızlı Paket Erişimi) tabanlı geniş bant mobil servisler, bas-ve-gör gibi giderek gelişen gerçek zamanlı uygulamalar, mobil ortamda yüksek bant genişliği hedefleyen W-CDMA/UMTS, WiMAX ve CDMA450 teknolojileri

Ofis içi hareketliliği ve iletişimi kolaylaştırmaya yönelik dinamik fihrist, konferans görüşme, anında mesajlaşma, geliştirilmiş push-e.posta servisleri

Mobil TV gibi bant genişliğini hızla tüketen uygulamalara yönelik optik ağ çözümleri

Müşteri bağlılığını artıran ve operasyon giderlerinin etkin kontrol edilmesini sağlayan Sayısal Ev Bakımı (Digital Home Care) çözümleri

İnternet üzerinden ses, video ve veri aktarımına izin vererek servis çeşitliliğini artıran Triple Play (üç güçlü İnternet) çözüm mimarisi

Software AG’den CeBIT gösterİsİ
Kurumsal yazılım pazarının deneyimli firmalarından Software AG, üç yıl aradan sonra CeBIT'de kelimenin tam anlamıyla güç gösterisi yaptı.

Firmanın fuarda tanıttığı ürünler, büyük kurumlar için önem taşıyan SOA (Service Oriented Architecture / Servis Odaklı Mimari) felsefesinin sonuçlarıydı. Firma yeni geliştirdiği Active Governance Framework isimli ürünle, bir SOA altyapısının nasıl en esnek şekilde yönetilebileceğini sergiledi. İlgi gören bir diğer ürünse SOA Value Assessment (SOA Değer İncelemesi) ismini taşıyordu. Bu hizmet, firmalara SOA altyapısına geçmenin ne gibi etkiler yaratacağını bildiriyor ve bu geçişin maliyeti konusunda öngörülerde bulunuyor.

Software AG yönetim kurulu üyesi Alfred Pfaff, "Yeni kimliğimizle gerek dünya, gerekse Türkiye pazarında liderlik dışında bir konum düşünmüyoruz" diyerek oldukça kesin konuşuyor. Önümüzdeki 5 yılda gelirlerini 1 milyar Avro'nun üzerine çıkarmayı planlayan şirket, firma alımları ve yeni yatırımlarla gücünü arttırmayı hedefliyor.

Software AG’nin ilginç bir özelliği, ArGe çalışmalarını bünyesinde gerçekleştirmesi. Firma benzer firmaların sıkça tercih ettiği "dışarıya iş yaptırma" yöntemini benimsemiyor.

Firmanın Türkiye'ye yönelik verdiği müjdeler arasında, düzenledikleri 13 ülkeyi kapsayan "SOA Roadshow" etkinliğinin Ankara'dan başlayacağı haberi de var. Firma, 17 Nisan'da yapılacak etkinlikte hem Servis Odaklı Mimari alanındaki son gelişmeleri anlatacak, hem de Software AG'nin yenilenmiş kimliğini sergileyecek.



Eklenme tarihi: 3.04.2007
Kaynak: Hürriyet

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler