WiMAX teknolojisi ile hastaneden ambulansa

WiMAX teknolojisi ile hastaneden ambulansa

Intel ve Türk Telekom işbirliğiyle hayata geçirilen WiMAX Ambulans pilot projesi, Ankara Numune Hastanesi’nde uygulama eşliğinde düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. WiMAX Ambulans pilot projesi ile acil sağlık hizmetlerinin bilişim teknolojileri kullanılarak iyileştirilmesi, hasta güvenliğinin ve hizmet kalitesinin arttırılması, tıbbi hataların azaltılması, erken ve yerinde müdahale ile ambulans nakil esnası ölüm oranlarının azaltılması amaçlanıyor. Araştırmaları ile Bilişim Teknolojileri’ne yön veren Intel, sağlık sektöründe de bir ‘ilk’e imza atmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl ilk pilot uygulamasını yaptığı WiMAX teknolojisini, sağlık sektörünün kullanımına sunan Intel, Türk Telekom’la işbirliği yaparak hayata geçirdiği ‘WiMAX Ambulans pilot projesi’ni, Ankara Numune Hastanesi’nde basına tanıttı.

WimaxWiMAX Ambulans pilot projesi geçtiğimiz yıl Kasım ayında İstanbul Maya Meridyen Plaza’da açılan Intel İnovasyon Merkezi’nde geliştirilen bir proje. Teknoloji veya teknolojiye dayalı yeni hizmetler üretmek ya da var olan teknolojilerini ticari başarıya dönüştürmek isteyen şirketlere hizmet vermek amacıyla kurulan teknoloji üssü, Türkiye de dahil olmak üzere toplam 11 ülkede faaliyet gösteriyor. Ülkemizde gerçekleştirilen ambulans projesi dünyada geniş bant kablosuz iletişim servislerinin mobil acil sağlık hizmetlerindeki kullanımının en kapsamlı örneklerinden birini oluşturuyor. Mobil WiMAX teknolojisinin hastanın durumu ile detaylı bilgilerin iletilmesinin sağlandığı bu uygulama dünyadaki ilklerden biri.

Geniş bant kablosuz ve hızlı internet bağlantısı sunan WiMAX’in birçok kullanım alanından biri olarak gerçekleştirilen WiMAX Ambulans Pilot projesi ile acil sağlık hizmetlerinin bilişim teknolojileri kullanılarak iyileştirilmesi, hasta güvenliğinin ve hizmet kalitesinin arttırılması, tıbbi hataların azaltılması, erken ve yerinde müdahale ile ambulans nakil esnası ölüm oranlarının azaltılması hedefleniyor. Ambulans ve hastane arasında WiMAX teknolojisinin sağladığı geniş bant erişim sayesinde veri, ses ve video iletişimi kurulabiliyor. Bu sayede, hasta nakli sırasında hasta kimlik bilgileri, hayati bulgular, 12 kanal EKG verisi ve hasta görüntüsü gerçek zamanlı olarak ambulanstan hastaneye iletilebiliyor ve hastanedeki uzman ekip sürekli veri ve görüntü akışı sayesinde ambulans personeline erken müdahale amacı ile bilgi aktarımı sağlayabiliyor. Hastaneye ulaştığı anda, hastanın kayıt bilgileri ve hayati bulgularının hastane otomasyon sisteminde hazır olması için bir altyapı oluşturuluyor. Bu sayede hastanedeki müdahalelerin hazırlıklı olarak gecikmeden yapılması mümkün olabiliyor. WiMAX geniş bant iletişim teknolojisi, teletıp uygulamalarında da veri aktarma üstünlüğü sayesinde görüntü ve verilerin şimdikinden çok daha hızlı ve kaliteli gönderilmesini sağlayarak özellikle kırsal kesimde sağlığa erişimi artıracak.

Wimax nedir?
Yaklaşık 50 km. mesafe içerisinde internet ve iletişim hizmeti sağlamaya imkan tanıyan wi-fi benzeri teknolojidir.

Daha fazlasını Mobiletişim sözlükte bulabilirsiniz. Sözlüğe ulaşmak için tıklayınız.



Eklenme tarihi: 5.03.2007

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler