Javacılar İstanbul’da buluştu

Javacılar İstanbul’da buluştu

Javacılar, Sun Microsystems’ın geleneksel Java Day etkinliğinde bir araya geldi. Bu yıl “Mobilite” ana temasıyla gerçekleştirilen Java Day’de günümüzde mobil uygulama ve servislerde yaygın biçimde kullanılan Java’daki yenilik ve gelişmeler, yurtdışından katılan Java danışmanlarıyla birlikte masaya yatırıldı.

Java'nın yaratıcısı Sun Microsystems, uygulama geliştirme dünyasının gündemindeki konulara ışık tutmak amacıyla geleneksel Java Day etkinliğini 5 Şubat’ta düzenledi. Ericsson ve Bilginç IT Academy’nin sponsor olarak destek verdikleri Java Day’in ana teması bu yıl “mobilite” oldu.

Java Day’deki açılış konuşmasında Sun Microsystems Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü Özhan Toktaş, 1995 yılında tüm dünyada her an, her yer ve her araçta aynı dilin konuşulduğu bir gelecek için yarattıkları Java’nın, bugün bu amacı en iyi şekilde gerçekleştirdiğini belirtti. Günümüzde Java’nın dünya çapında 5 milyonun üzerinde Java geliştiricisi tarafından kullanıldığını söyleyen Toktaş, 2006 yılında açık kaynak kod haline gelen Java’yı kullananların sayısının 2009 yılına gelmeden 10 milyonlara varmasını beklediklerini vurguladı. Toktaş dünya çapında toplam 3.5 milyar Java’lı cihaz, 800 milyon Java’lı PC ve 1.6 milyar Java kart bulunduğunu ve Java.com web sitesinin ayda 16 milyon kişi tarafından ziyaret edildiğini sözlerine ekledi.

Ericsson Türkiye Servisler Ağı Genel Müdür Yardımcısı Özgür Tohumcu, açılış konuşmasını takiben yaptığı sunumunda, telekom, IT ve medya sektörleri arasındaki yakınsamadan ve Multimedya’nın evriminde Java ve açık kaynak teknolojilerinin oynadığı önemli rolden bahsetti. Konuşmasında Ericsson’ın geliştirdiği ürün ve çözümler, hizmete sunduğu platformlar, sistem entegrasyonu alanındaki faaliyetleri, içerik alanındaki iş ortakları, tüketici araştırma laboratuarı ve cep telefonu sektöründeki faaliyetleri ile multimedya dünyasındaki öncü rolünü anlatan Tohumcu, genişbant kullanıcı sayısının 2011 yılında yaklaşık 1,5 milyar olacağınının tahmin edildiğini belirtti. Tohumcu, Java teknolojilerinin yaygın olarak kullanıldığı multimedya projelerinde beraber çalışmak ve bu alanda yetkinlik geliştirmelerine katkıda bulunmak için, uygulama geliştiricileri Ericsson Partner Program’ın parçası olmaya davet etti.

Java Day’in ana konuşmacısı olarak bir sunum yapan Sun Microsystems Teknoloji Gurusu Reginald Hutcherson, Java’nın mobil uygulama ve servislerde de kısa sürede liderlik koltuğuna oturduğunu söyledi. Hutcherson, günümüzde Java’nın dünya üzerinde 180’in üzerinde mobil operatör tarafından kullanıldığını ve dünyada 1,2 milyar Java’lı telefon bulunduğunu kaydetti. Önümüzdeki yıllarda mobil cihazların sayısındaki artış ve Java’daki gelişmelerle birlikte bu sayının katlanarak artacağını kaydeden Hutcherson, daha sonra Java’nın dünyadaki durumu ve Java teknolojilerinin bugünü ve geleceği konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Hutcherson’ın yanı sıra Sun Microsystems teknoloji danışmanlarından Simon Ritter, Doris Chen ve Angela Caicedo da katılımcılara Java dünyasındaki en son gelişmeler, Java geliştiriciler arası işbirliği olanakları, Java EE ile BPEL ve SOA uygulamalarının geliştirilmesi, Java ME ile gelecek nesil telefon ve cihazların programlanması ve Solaris işletim sistemi gibi konularda katılımcılara detaylı bilgi verdiler.



Eklenme tarihi: 12.02.2007
Kaynak: turk.internet.com

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler