Skype’dan internet televizyonu

Skype’dan internet televizyonu

Bir süreden beri internet üzerinden televizyon yayıncılığı üzerine çalışan Skype’ın kurucuları, online televizyon yazılımına "Joost" adını verdiler. Joost, reklamlarla ayakta duracak ücretsiz bir hizmet olacak. The Venice Project (Venedik Projesi) adıyla bir süredir beta sürümü denenmekte olan dünyanın internet üzerinden ilk televizyon hizmetinin girişimcileri, Joost’un Londra ofisinde, diğer televizyon yatırımlardan farklı bir deneyim sağlayan hizmeti tanıttılar.

Girişimin CEO’su Frederik de Wahl, tüm televizyon deneyimine yanıt vermeye çalıştıklarını belirterek, Joost’un geniş ekran bir televizyonda ara yüzünü kullanan kanalları gösterdi. Joost yazılımının tam ekranda, tv yayın kalitesinde olduğunu, anında kanalların değiştirilebildiğini ve bir izleyicinin tüm TV ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyleyen de Wahl, hizmetin şu anda hala deneme aşamasında olduğunu, denemek isteyenlerin davetiyeyle yazılım indirebileceklerini belirtti.

Skype’ın kurucuları, Janus Friis ve Niklas Zennstrom, eski adıyla "Venedik Projesi" adını verdikleri projeyle giderek artan online video talebinin karşılanması ve internet üzerinden telefon görüşmelerinin yapılmasına olanak tanıyan VOIP (voice over internet protocol) gibi "internet televizyon protokolü"nün (IPTV) gerçek anlamda hayata geçirilmesini öngörüyorlar. Skype’ı 3 yıl önce başlattıklarında genişbant kapasitesinin iletişim için hazır durumda olduğunu belirten Friis, "Şimdi üç yıl sonra, aynı şey video için geçerli. İnternet üzerinde gerçekten gayet iyi TV yayını yapabilirsiniz. TV, bir parçası olmak istediğimiz büyük bir araç" diye konuşuyor.

Şu anda 6 bin kişi tarafından denenmekte olan "Joost"u beta sürümü bir bilgisayar ekranında yüksek kalite, tam ekran video gösterme özelliğine sahip bulunuyor. Kullanıcılar bilgisayarlarına bu yayınları izleyebilmek için geliştirilen yazılımı indirerek, ekranın sol tarafındaki menüden izlemek istedikleri kanalları arayabiliyorlar. Ekranın altındaki kontrol bölümü de, izlenen programın, durdurulması, ileri veya geri oynatılmasına olanak sağlıyor. Sağ taraftaki menüde de kullanıcılara video listelerini veya programla ilgili yorumlarını arkadaşlarıyla paylaşma olanağı sunan interaktif katılım aracı bulunuyor.

Skype kullanıcılarının ayrıca, aynı programı izleyen arkadaşlarıyla "chat" yapma olanağının da bulunduğu televizyon projesinde, YouTube veya diğer video paylaşım sitelerinin aksine, tüm görüntülerin içeriği profesyonel olarak hazırlanacak, hazırlayan tarafından "upload" edilecek.



Eklenme tarihi: 29.01.2007
Kaynak: Tubider

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler