Cep hırsızlığına karşı geniş teknolojik önlemler

Cep hırsızlığına karşı geniş teknolojik önlemler

Cep telefonu hırsızlıklarına karşı caydırıcı önlemler arayışındaki teknoloji dünyası, yeni birtakım uygulamaları devreye almış durumda. Son olarak 'çığlık atan’ ya da 'sahibinin sesini tanıyarak çalışan’ telefonların kullanımına başlandı. Cep telefonlarının çalınması durumunda işi yalnızca güvenlik güçlerine bırakmak istemeyen cep operatörleri farklı uygulamaların altına imza atıyor.

Hırsızları caydırmak için geliştirilen yeni teknolojiler arasında, çalınma durumunda çığlık atan telefon, sahibinin sesini tanıyarak çalışan cep, kılıfıyla birlikte çalışan sistem ve GPS sistemi (konum belirleme) yerleştirilen telefon uygulamaları yer alıyor. Geliştirilen sistemlerin çoğu operatör destekli olarak üzerinde çalışılan uygulamalar durumunda. Bunun için Ar - Ge kuruluşlarıyla işbirliği yapılıyor. İngiltere’de Remote XT firması tarafından geliştirilen 'çığlık’ uygulaması İngiliz cep operatörleri, Finlandiya’da VTT Teknoloji Araştırma Merkezi’nin geliştirdiği projede Finlandiyalı operatörler tarafından kullanılıyor.

İyi hizmet yarışı
Böylesine yeni teknolojiler geliştirilmesinde cep telefonunda yaşanan yoğun rekabetin de etkisi bulunuyor. Abonelerine daha iyi hizmet verebilme yarışına giren operatörler bunun için hırsızlık karşısında kullanıcıların mağdur olmaması için yeni uygulamaları devreye alma yarışına girmiş durumda.
Türkiye’de ise cep telefonu çalınması durumunda, kullanıcının teknolojik olarak müdahale edeceği bir uygulama bulunmuyor.
Operatörler aranarak telefonun çalındığı bildirilmesi durumunda, hat geçici olarak iptal ediliyor. Ardından kullanıcı hattını aktif hale getirmek istediğinde ücret talep ediliyor.

Çığlık atan telefon
Remote XT firmasının geliştirdiği sistemde, cep telefonu çalındığında çığlık atması sağlanıyor. Bunun için özel bir yazılım kullanılıyor. Kullanıcı, cep telefonu çalındığında operatörün çağrı merkezini arayarak veya internetten vereceği bir komutla telefonun aktif haldeyken yüksek sesle 'çığlık’ atmasını sağlıyor. Firma sisteme yüksek seste çığlık atan bir kadın sesi yüklüyor. Bu sayede çalındıktan sonra telefon kullanımının önüne geçilmesi planlanıyor.

Sensörlü kılıf dönemi
Özellikle ABD’de iş dünyasının en popüler ürünü olan Blackberry adlı cep telefonunun yaratıcısı Kanadalı Research in Motion (RIM) firmasının geliştirdiği yeni bir sistem, telefonun kılıfı ile bir bütün halinde çalışmasını sağlıyor.
Özel olarak tasarlanan kılıf ile kablosuz iletişim kullanılarak aktif hale gelen telefon, kılıftan uzak olduğu durumlarda otomatik olarak devre dışı kalıyor. Cihazın kapanması durumunda şifre uygulaması devreye giriyor.

Sahibinin sesini tanıyor
VTT Research’ün geliştirdiği ses tanıma teknolojisi sayesinde, cep telefonu sahibinin sesini tanıyarak, yabancı bir kullanıcı olması durumunda sistemi kapatıyor. Kişinin yürüyüş hızı dikkate alınarak yapılan kaydın ardından cep telefonlarındaki program sayesinde sistem aktif hale geliyor.
Kullanıcının geçici bir süre için başka birisine telefonu vermesi durumunda da kapanan cep telefonu, değiştirilebilir şifre sayesinde tekrar kullanılabiliyor.

Cep telefonunu GPS’den bul
Dünyanın önde gelen mobil telekom operatörlerinden Japon NTT DoCoMo’nun piyasaya çıkardığı 6 yeni modelinde kullandığı yön belirleme teknolojisi sayesinde, kullanıcı, telefonu çalındığında nerede olduğu bilgisine online olarak ulaşıyor ve telefonun kapatılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz ekim ayında devreye giren uygulama sayesinde kullanıcıların güvenlik güçleriyle oldukça detaylı bilgi paylaşarak, telefonun bulunmasını kolaylaştırdığı sonucuna varılmış durumda.



Eklenme tarihi: 28.01.2007

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler