Sabit telefon hatlarına rağbet kalmadı

Sabit telefon hatlarına rağbet kalmadı

Gartner analistlerinden William Hahn ve Ken Dulaney’in yaptıkları araştırmalar, 2003 yılında dünya çapında yapılan yeni telefon hattı müracaatlarının yüzde 98’sinin mobil olduğunu gösteriyor. Buna istinaden yaptıkları bir öngörüye göre, 2010 yılında ABD’deki hanelerin yüzde 30’u sadece cep telefonu ve/veya İnternet telefon kabiliyeti kullanacaklar.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde cep telefonlarına olan rağbet daha da yüksektir. Sabit hat almaktansa, sadece cep telefonu almak daha cazip geliyor. Bu durumun ülkenin ekonomisi üzerinde olumlu etkisi var, hem istihdam yaratıyor hem de ekonominin gelişmesine yardımcı oluyor.

Diğer yandan VoIP, yani internet üzerinden sesli telefon görüşmeleri kullanımı artmaktadır. Skype, MSN Messenger gibi sağlayıcılar başta olmak üzere, hem teknoloji gelişmekte hem de kullanıcıların alışkanlıkları gelişmektedir.

Böylece sabit hatlı telefon hizmetleri pazarı önemli tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır. Bir yandan yeni aboneler kazanamayan sabit hat işleticileri, diğer yandan mevcut abonelerin konuşma sürelerinin de düşüşünü görmekteler. Bugün itibariyle toplam iletişim pazarının %34’ünü teşkil eden sabit hat hizmetleri gelirleri, 2009 yılında sadece yüzde 20 civarında olacaktır. Bakalım ülkemizde bu gelişmeler nasıl seyredecek.



Eklenme tarihi: 31.12.2005
Kaynak: Ntvmsnbc

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler