MobilTurk ile televizyon cepte

MobilTurk ile televizyon cepte

MobilTurk, Türkiye’deki GPRS ve EDGE altyapılarını kullanarak cep telefonu üzerinden televizyon yayınlarını takip etmenizi sağlıyor. Şimdilik 12 kanalla hizmet veren servis, kullandığı verimli sıkıştırma tekniği sayesinde yüksek görüntü ve ses kalitesiyle dikkat çekiyor.

Ülkemizde henüz üçüncü kuşak mobil iletişim lisansları dağıtılmamış olmasına rağmen, gelişen ses ve görüntü sıkıştırma algoritmaları GPRS ve EDGE gibi halihazırda kullandığımız veri iletişim yöntemlerini de canlı uygulamalarda verimli hale getirebiliyor. Bunun en dikkat çekici örneklerinden biri MobilTurk Mobil TV uygulaması.


Mobil TV, mobil cihazlara sesli ve görüntülü içerik sağlamak üzere 2005 yılında kurulan MobilTurk firması tarafından Ekim 2006’dan itibaren hizmete sunulan bir uygulama. Mobil TV, Symbian işletim sistemine sahip akıllı cep telefonları üzerinden GPRS veya EDGE bağlantısı yoluyla televizyon yayınlarının izlenmesine izin veriyor. Bunu da cihaz üzerine yüklenen özel bir uygulama aracılığıyla gerçekleştiriyor.

Mobil TV’yi ayıran ise, görüntü aktarımında kullanılan sıkıştırma yöntemlerinin verimliliği. Öyle ki, klasik GPRS bağlantısı üzerinden dahi saniyede 16 kare hızında ve kabul edilebilir bir ses kalitesiyle televizyon yayınlarını sürekli takip edebilmek mümkün. MobilTurk, bu konuda teknoloji ortağı İngiliz ROK Corp. firmasının deneyiminden destek alıyor.

MobilTurk’ün Yönetici Ortağı Nedim Karasu, yaklaşık 2 yıldır içerik sağlama konusundaki uzmanlaştıklarını ve futboldan sinemaya, video kliplerden kendi üretimleri olan mobil dizilere kadar çok sayıda içeriğin mobil lisansına sahip olduklarını söylüyor. Mobil TV uygulamasının 60’ın üzerinde telefon modeliyle uyumlu çalıştığını belirten Karasu, şu anda Türkiye’de 4.5 milyon telefonun Mobil TV yayınlarına hazır olduğunu söylüyor. 3. kuşak iletişim üzerinde de çalışmalarının olduğunu söyleyen Karasu, Türkiye’de bu sisteme geçildiği anda Mobil TV görüntü kalitesini ek bant genişliğinin avantajlarında yararlanmaya hazır olacağını belirtiyor.

Başlangıçta 12 kanalla hizmete başlayan Mobil TV, yakın bir zamanda kanal sayısını 30’a çıkarmayı hedefliyor. Kanallara aylık belli bir ücret karşılığında tek tek veya paketler halinde abone olmak mümkün. Ancak kanalın abonelik bedeline ek olarak, yayına bağlı kaldığınız sürece GPRS veya EDGE bağlantısı üzerinden gerçekleştirilecek veri transferinin ayrıca cep telefonu faturanıza yansıyacağının bilincinde olmakta fayda var.



Eklenme tarihi: 2.01.2007
Kaynak: Hürriyet

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler