Cep telefonları bizi "SAR"smasın!

Cep telefonları bizi

En büyük cep telefonu üreticileri, 2001 yılında alınan ortak bir kararla, cep telefonlarının etrafa yaydığı radyasyon miktarını ölçmek için tek bir birime geçiş yapılmasında anlaştı: SAR değeri. SAR sözcüğünün açılımı Spesifik Yayınım Değeri (Speccific Absorption Rate). Bu değer, bir cep telefonunun maksimum çekiş gücündeyken (Arama esnasında) insanın kafasına uyguladığı radyasyonu Watt cinsinden veriyor. Cep TelefonuBu ölçümü gerçekleştirmek için "Phantom" isimli bir yapay kafa üretildi. 6 dakika boyunca en yüksek seviyede verilen sinyal sonunda SAR değerinin miktarı hesaplanıyor. SAR değerinin üst limiti olan 2,0 W/kg miktarı aşılmıyorsa cihaz piyasaya sunuluyor.


Cep telefonunun yaydığı radyasyondan en az miktarda etkilenmek için neler yapmalıyız:

-Şebeke gücünün az olduğu yerlerde görüşme yapmaktan kaçınmalıyız. Çünkü bu durumlarda telefon vericiye bağlanmak için maksimum miktarda güç harcar ve en yüksek performans ile çalışır.

-Araç içerisinde görüşme yapmak da zararı artırıyor. Çünkü şebeke sinyalleri, araçların metal kısmını geçmek için şiddetlerini artırmak zorundadır.

-Kulaklıklı mikrofon seti kullanmak gerçekten güzel bir çözüm olabilir. Bu şekilde radyasyondan direk olarak beynimiz etkilenmemiş olur.

-Alacağımız telefonların SAR değerine dikkat edersek, zararımızı en aza indirmiş oluruz.

Radyasyonun sadece cep telefonlarından yayılmadığını, etrafınızda bulunan telsiz telefonlar, kablosuz ağlar, mikrodalga fırınlar ve televizyonlar tarafından da üretildiğini unutmayın.



Eklenme tarihi: 8.12.2006
Kaynak: Mobiletişim - Ahmet Selman Özdemir

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler