Nokia cepten bedava konuşturacak

Nokia cepten bedava konuşturacak

Tuvalet kâğıdı üretmek üzere kurulan ve 1980'li yıllara kadar keresteden çizmeye, televizyondan kabloya kadar birçok ürün üreten Finlandiya kökenli Nokia, girdiği ekonomik açmazın kendini iflasın eşiğine getirmesinin ardından 1992 yılında sadece mobil telefon alanında uzmanlaşma ve diğer bütün birimleri kapatma kararı almıştı. İlk telefonunu 1972 yılında ülkesinin ordusu için geliştiren firmanın İcra Kurulu Başkanı Jorma Ollila'nın aldığı bu karardaki isabet yıllardır kimseye kaptırmadığı sektör liderliğiyle de ispatlanmış durumda.

Nokia Genel Müdürü4 milyar aboneye doğru
2 milyar aboneye sahip olan ve 2010 yılına kadar 4 milyar abone hedefine koşan mobil iletişim sektöründeki rakamlara bakıldığında Nokia 850 milyon kişinin cebine kendi markasını taşıyan bir cihaz sokmuş durumda. Diğer yandan aynı rakamların ışığında taşınabilir müzikçalar, FM radyo ve fotoğraf/video kamerası alanında da dünyanın lider markası konumunda. Ancak dünyanın henüz yüzde 40'ının mobil iletişimden faydalanabildiği düşünüldüğünde hem Nokia'nın hem de rakiplerinin önünde uzun bir yol olduğu da görünüyor.
Firmanın Hollanda'nın Amsterdam şehrinde düzenlediği; sektör uzmanı ve basın mensuplarından oluşan 2 bin 338 kişinin katıldığı Nokia World etkinliğinde de bu uzun yoldaki yeni hedefler ve kilometre taşları sergilendi. Yöneticilerin açıklamasına göre 2007'de abone sayısının 3 milyara ulaşması bekleniyor. Buna ek olarak kullanıcıların yüzde 65'inin yine önümüzdeki sene telefonunu yenileyeceği düşünülüyor. Bu da 2007'de dünyada 970 milyon adetlik dev bir satın alma yaşanacağını işaret ediyor.

Yeni nesil erişim seçenekleri
Nokia'nın bu alandaki hedefi internetle birlikte gelişen ve değişen ihtiyaçlara, akımlara ve beklentilere cevap verebilmek. Elbette öncelik internet kuşağını mobil olduğu anda da alışkanlık ve hizmetlerinden koparmamak. Nokia'nın yeni serisi daha yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve video çekme, bunları Flickr.com gibi popüler paylaşım sitelerine yollama, podcast yayınları dinleme gibi hizmetlerin yanı sıra her geçen gün daha da yaygınlaşan kablosuz internet erişim standartlarına desteğini artırıyor. Bugün daha çok 'wifi' olarak bilinen 802.11 tabanlı kablosuz erişime destek veren cihazların yanı sıra 2007'de standardı tamamlanacak daha geniş kapasite ve menzilli WiMAX desteği de Nokia'nın desteklediği şebekeler arasına girecek.

Nokia Bağlantı


Bugün kablosuz internet desteği sayesinde Gizmo, Skype ve benzeri yazılımları kullanarak cep telefonundan ücretsiz olarak görüşme yapmak mümkün. Destekleyen telefon sayısının artmasıyla yepyeni bir dönemin başlayacağına da şüphe yok. Bu sebeple özellikle WiMAX'in devreye girmesiyle cep telefonu operatörlerinin oldukça zorlanacağı düşünülüyor. Kablosuz internet desteği sözünü 2004 yılında veren Nokia'nın şu an E61, N71, N73, N80, N92 ve N95 gibi modellerinde bu özellik bulunuyor. WiMAX desteği için söz ise 2008 senesine verildi.
Hedefini 'herkesi, her şekilde, her şeye bağlamak' şeklinde özetleyen Nokia kullanıcılara bedava konuşmanın anahtarını sunarken, operatörlere de bunu engellemenin yöntemini satıyor. Etkinlikte operatörlere tanıtılan bir sistem de kullanıcılar arası bu tip veri trafiğinin engellenmesini sağlıyor.



Eklenme tarihi: 6.12.2006
Kaynak: Radikal

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler