Cep teknolojisi fotoğrafçıları vurdu

Cep teknolojisi fotoğrafçıları vurdu

Cep telefonlarında fotoğraf ve görüntü çekme özelliklerinin yaygınlaşmasının fotoğraf makinesi ve film satışlarını olumsuz etkilediği bildirildi.

Samsun Fotoğrafçılar Odası Başkanı Necip Tunç, gelişen dijital teknoloji ile fotoğrafçılık sektörünün yeni bir boyut kazanmaya doğru ilerlediğini söyledi.

Son yıllarda artan dijital teknolojinin fotoğrafçıları olumsuz etkilediğini ifade eden Tunç, özellikle cep telefonlarında fotoğraf ve görüntü çekme özelliklerinin yaygınlaşması ile film ve fotoğraf makinesi satışlarının azaldığını belirtti.

Dijital fotoğraf makinelerinin satışa sunulması ile mekanik makinelerin satışlarının adeta durduğunu ifade eden Tunç, “Mekanik yani analog makineler artık satılmıyor. Üretimleri ise durduruldu. Elimizde kalanlar da depoda çürüyor. Birkaç yıl önce stüdyo çekimleri için aldığımız binlerce dolar değerindeki mekanik makineler şimdi atıl durumda” diye konuştu.

Buna bağlı olarak baskı makinelerinin de yavaş yavaş ortadan kalktığına işaret eden Tunç, 120 bin avroya aldıkları baskı makinelerini 5 bin avroya bile satamadıklarını, dijital teknolojinin gelişmesi ile fotoğrafçıların yüz binlerce lira zarara uğradıklarını belirtti.

Cepteki Teknoloji
Artık herkesin cebinde bir cep telefonu olduğunu ve cep telefonlarının çoğunda fotoğraf ve görüntü çekme özelliği bulunduğunu belirten Tunç, hemen hemen her yerde cep telefonlarına görüntü kaydedildiğini, fotoğraf makinelerinin neredeyse taşınmadığını söyledi.

Çekilen görüntülerin kart baskı yerine bilgisayarda veya CD'lerde yedeklendiğini anlatan Tunç, şöyle devam etti:
“İnsanlar artık tatile giderken bile fotoğraf makinelerini götürmüyorlar. Bir toplantı veya konsere gittiğinizde herkesin cep telefonu ile kayıt yaptığını görürsünüz. Çekilen fotoğraflar ve görüntüler de bilgisayarda kolayca kaydediliyor veya CD'de yedekleniyor. Kart baskı yapılma gereği bile duyulmuyor. Dijital fotoğraf makinelerinde de çoğu zaman kart baskı yerine bilgisayar ortamına aktarılarak fotoğraflar saklanıyor.

Bu durum başta film satışlarını bitirdi. Türkiye'de 2003 yılı rakamlarına göre bir fotoğrafçı yılda ortalama 15 bin adet film satarken, bugün fotoğrafçı başına satılan film sayısı 5 bine düştü. Gelecek yıl bunun 2 bine düşmesi hesaplanıyor. Kart baskılar da her geçen yıl azalıyor.”

Fotoğrafçılıkta Yeni Boyut
Gelişen dijital teknoloji ile fotoğrafçılık sektörünün yeni bir boyut kazanacağını vurgulayan Tunç, zaman içinde gelir kaynakları azalan fotoğrafçılığın kendini gelişen teknolojiye uydurmak zorunda olduğunu söyledi.

“Fotoğrafçılık sektörü artık sanal fotoğrafçılığa doğru gidiyor” diyen Tunç, stüdyo çekimlerinin süreceğini, ancak amatör çekimlerin bilgisayar ortamında fotoğrafçılara ulaştırılarak, şehir içinde bir gün şehir dışındakilere ise üç gün içinde hazırlanan kartların gönderileceğini belirtti.

Bu uygulamanın pek çok yerde başladığına dikkat çeken Tunç, kendilerinin de bir kargo şirketi ile anlaştıklarını ve internet ortamından kendilerine gönderilen fotoğrafları belli bir ücret sonrasında bedava olarak sahiplerine ulaştırdıklarını anlattı.

Film Kaltesi
Tunç, cep telefonlarındaki görüntü kalitesinin kötü olmasına rağmen yine de bazı kolaylıklarından dolayı tercih edildiğini ancak bugün en gelişmiş dijital makinelerin bile negatif film kalitesini yakalayamadıklarını vurguladı.



Eklenme tarihi: 22.11.2006
Kaynak: Hürriyet

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler