Yurtdışından dönüşte yolcu beraberi 'hediyelik' cep telefonu getirme hakkı yeniden sınırlandırılıyor

Yurtdışından dönüşte yolcu beraberi 'hediyelik' cep telefonu getirme hakkı yeniden sınırlandırılıyor

Daha önce bir sınırlama yapılmış, yılda 4 adetten fazla getirmek yasaklanmıştı. 2007 itibariyle ise yılda 1'den fazlasına izin yok.

Bu yıl eylül ayına kadar her yurda girişte bir adet 'hediyelik' cep telefonu getirme hakkı bulunurken, eylülde yapılan düzenlemeyle, bu 'her defasında bir tane olmak üzere yılda 4 cep telefonu' ile sınırlandırılmıştı. Şimdi ise yolcu beraberi cep telefonu getirmenin yurtiçindeki satıcılar açısından haksız rekabete neden olması, ayrıca gümrüklerdeki iş yükünü artırması nedeniyle, yılbaşından geçerli olmak üzere, yolcu beraberi getirilebilecek cep telefonu sayısı, 'yılda bir adete' düşürülecek.

Mevcut uygulamaya göre, yurtdışından gelenler, her defasında bir tane olmak üzere yılda 4 tane cep telefonunu hediyelik eşya kapsamında yolcu beraberinde getirebiliyor.

Getirilen cep telefonu telefonun değeri 300 euronun üzerindeyse, yolcu, gümrükte 'sözlü beyan formu' dolduruyor ve telefonun değerinin yüzde 10'u kadar Gümrük Vergisi, ayrıca formun değerli kağıt olması nedeniyle 26 YTL Damga Vergisi alınıyor.

Eğer yurda giriş sırasında yolcu getirdiği telefonunu beyan etmemişse, daha sonra, herhangi bir gümrük idaresine pasaportu ve telefonu ile başvurarak 'sonradan beyanda'' bulunuyor. Yeni uygulamaya göre yurtdışından gelen bir yolcu, yılda bir cep telefonunu 'zati eşya' listesinde, Gümrük Vergisi'nden muaf olarak getirecek. Böylece cep telefonunun değerine bakılmayacak ve hiçbir şekilde Gümrük Vergisi ödenmeyecek



Eklenme tarihi: 17.11.2006

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler