2006 Dünya Kupası cepte

2006 Dünya Kupası cepte

Almanya’da düzenlenecek 2006 Dünya Kupası’nı cep telefonu üzerinden izlemek isteyen mobil kullanıcılardan gelen yoğun talep üzerine cep telefonu (GSM) operatörleri 3G teknolojisine yöneldi.

Turkcell’in ardından atağa geçen Telsim de televizyon, bilgisayar ve telefon başta olmak üzere tüm iletişim araçlarının tek bir cihaza toplanarak mobilize edilmesini sağlayan 3. nesil mobil iletişim sistemi uygulamalarını cebe taşıdı. Böylece kullanıcılar, yeni nesil telefonlar sayesinde görüntü kalitesi yüksek televizyon izleme fırsatı yakaladı. Cep telefonu kullanıcılarına geniş içerikli bir platform sunan 3G ile ilgili lisans sorununu aşan Türkiye’de GSM operatörleri vakit kaybetmedi. Turkcell, “bugüne kadar kullanılan tüm iletişim araçlarını tek bir cihaza toplayan teknoloji” olarak tanıtımını yaptığı 3G ile müşterilerine yeni nesil iletişimin kapılarını açtı.

Türkiye Profesyonel Ligi’ne 2005-2006 sezonundan itibaren 5 sezon boyunca sponsor olan Turkcell, Dünya Kupası’nı cep telefonuna taşıyacağının da sinyallerini vermişti. Rakibinin gösteri şovunun ardından harekete geçen Telsim, Nokia, Siemens ve Huawei firmalarını partner olarak belirledi. Telsim Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Köksal, mobil dijital erişimin çok yüksek hızlarda bilgi transferine yönelmesinin gündeme gelmesiyle kullanıcılardan gelen taleplerin de bu yöne kaydığını belirterek, “2006’daki Dünya Kupası cep telefonundan izlenebilecek.” dedi.

Yanında dizüstü bilgisayarını taşımak istemeyen işadamının cep telefonu ile video konferans gerçekleştirebileceğini söyleyen Köksal, üçüncü kuşakta yeni nesil gelişmiş uygulamaların bunlarla sınırlı olmadığına dikkat çekiyor. “Sistem yüklü harita ile gitmek istediği adrese ulaşması için telefon yol gösterecek. Anlık bilgi servisi alabilecek, internetten müzik parçası veya video film indirilebilecek.” diyen Köksal, internet tabanlı altyapı ile erişimin inanılmaz bir hızla gerçekleşeceğini kaydediyor. Nokia Türkiye Satış Müdürü Süha Akyol da bu teknolojiyi Türkiye için dönüm noktası olarak nitelendiriyor. 3G’nin dünya üzerinde popüler olduğuna değinen Akyol, dünya üzerinde 30 milyon kişinin aktif olarak 3G’yi kullandığını ve 3G lisansına sahip olduğunu ifade ederek, şunları dile getiriyor: “Cep telefonu üzerinde harita kullanarak bulunulan yerin belirlemesi yönündeki çalışmamızı bitirdik. Mobil oyun olarak araba yarışı rally’yi telefona yükledik.”

Dünyada 70 ülkede 158 operatör, hızlı ve görüntülü iletişim olarak bilinen 3G şebekesini kurarak toplam 187 milyon aboneye hizmet veriyor. Hem ikinci kuşak hem de 3G şebekeye sahip dünyanın önde gelen cep operatörlerinden Japon DoCoMo’nun son üç aydaki yeni abone girişlerine bakıldığında, 3G’nin Uzakdoğu’da oldukça popüler olduğu görülüyor. DoCoMo, son üç aylık dönemde eski kullandığı şebekede 583 bin 800 abone kaydetti. Japon operatörün 15 milyon 3G abonesi bulunuyor. İngiliz Vodafone, dünya genelinde 3,3 milyon 3G abonesine sahip.



Eklenme tarihi: 22.10.2005
Kaynak: Pclife

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler