Türkler SMS'te Avrupa'yı geçti

Türkler SMS'te Avrupa'yı geçti

Ericsson'ın Türkiye'de 2 bin kişiyi kapsayan araştırmasının sonuçlarına göre Türkler kısa mesajı seviyor, internete mesafeli.

1876 yılında İsveç'te telgraf tamiri için kurulan Ericsson geçen yıllar içinde iletişim sektöründe önemli bir rol oynadı. Şirket 116 yıl önce 1890 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk iletişim altyapısını oluşturan Dolmabahçe Sarayı telefon hattını da kurmuştu. Cumhuriyet döneminde 1925'te İzmir'in, 1926'daysa Ankara'nın da altyapısı yine Ericsson tarafından kurulmuştu.
Şirket mobil iletişim çağında da ağırlıklı olarak hâkim oluğu altyapı alanındaki hizmetlerinin yanı sıra Turkcell ile işbirliğine giderek Crea World adını verdiği bir yazılım geliştirme merkezi kurmuştu. Halen Mobility World adı altında hizmet veren merkez mobil alanda yazılım, çözüm ve hizmet üretmek isteyen kişilere ücretsiz ofis ortamı, yazılım, donanım desteği ve yerli ve yabancı operatörlerle iletişim desteği sunuyor. Araştırma şirketi Deloitte'ın iki hafta önce açıkladığı 'Türkiye'nin en hızlı teknoloji şirketleri' raporunda ilk sıraları paylaşan Veripark ve Mobilera gibi şirketler de bu girişim sayesinde doğmuştu.

Üçüncü kuşağa kuluçka
Ericsson şimdi de önümüzdeki sene ihale edilerek hayatımıza girecek üçüncü kuşak cep telefonu altyapısı (3G) için benzer bir çalışma yürütüyor. Platform adı altında yürülüten çalışmayla gelişmiş cep telefonu hizmetlerini mümkün kılacak 3G döneminde içerik ve hizmet sunmak isteyen firmalara yol gösterilecek. Böylelikle örneğin herhangi bir hizmet ya da içeriği tüm mobil operatörler aracılığıyla pazarlamak isteyenler çok cüzi (100 dolar civarında) bir bedel ödeyerek üretim, dağıtım, pazarlama ve raporlama zincirinin tamamını kullanabilecek.

Firma diğer yandan Türkiye'de ilk defa mobil sektöre yönelik bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye çapında mevcut ve potansiyel cep telefonu kullanıcılarını temsil eden 2 bin kişiyle yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre cep telefonu sahibi olmayanların yüzde 55'i gelecekte de telefon almaya ihtiyaç duymuyor.

Kalan kısmının yüzde 28'i almaya hevesli, yüzde 17'siyse çok hevesli olduğunu belirtiyor. Aynı grubun yüzde 59'u evinde internet bağlantısına ihtiyaç duymuyor.

Diğer yandan cep telefonu kullanımında Türkler kısa mesaj alanında yolladıkları aylık ortalama 81 mesajla Almanya, Fransa, Britanya gibi birçok ülkeyi geride bırakmış durumda.



Eklenme tarihi: 18.10.2006

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler