Deprem iletişimi Avea'dan

Deprem iletişimi Avea'dan

Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği ve DPT desteği ile uygulamaya koyduğu projenin iletişim hizmetlerini AVEA’nın sağlayacağı bildiriliyor. Bu proje sayesinde, büyük bir deprem sonrasında ön-hasar tespiti hemen yapılabilecek, yardımlar doğru yere ulaştırılabilecek, acil müdahele iletişiminde, afetin olumsuz koşulları yüzünden kesinti yaşanmayacak.

Yer hareketlerinin yoğun bir biçimde yaşandığı, deprem riski taşıyan birçok bölgeyi bünyesinde barındıran Türkiye’de yaşanacak olası bir afette hasar tespit ve acil müdahale kavramları ön plana çıkıyor. İşte bu nedenle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü-Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı tarafından oluşturulan, “Istanbul Deprem Acil Müdahele Projesi”sine AVEA da veri iletişimi desteği ile katılıyor. Bu şekilde, bir depremde acil kurtarma hizmetlerinin doğru bir şekilde yönlendirilmesi hedefleniyor.

Temelleri 2002 yılında atılan ve o tarihten bugüne kesintisiz olarak süren Acil Müdahale Projesi, Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği ve DPT. desteği ile uygulamaya koyduğu bir proje. Geçtiğimiz günlerde –kısa bir süre önce istifa etmiş olan—Enstitü Müdürü Barbarosoğlu’nun, Başbakan Tayip Erdoğan’dan aldığı destek ile gazetelere de taşınan proje, olası bir deprem hasar dağılımının ilk sonuçlarını anında belirleyip “İlk Yardım ve Acil Müdahale” faaliyetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesine amacıyla hazırlanmış.

Projenin “İstanbul Acil Müdahale ve Hasar Tespit” bölümü, AVEA’nın kurduğu veri iletişimi hizmetleri ile yapılacak. AVEA, bu projede veri iletimini; maksimum performans ve kaliteyle, her koşulda, servis sürekliliğini sağlayacak şekilde kurduğunu bildiriyor ve “Acil Müdahale ve Hasar Tespiti” için güvenilir, efektif ve yedekli bir veri iletim modeli oluşturduğunu iddia ediyor. Bu model kapsamında, olası bir deprem sırasında, deprem kayıt cihazlarından elde edilecek bilgiler, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü-Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı’nda yer alan Veri İşlem ve Değerlendirme Merkezi’ne AVEA tarafından iletilecek.

Sistem nasıl çalışıyor?
Proje kapsamında İstanbul’un yoğun yerleşim, sanayi, ve ticaret bölgelerinden seçilmiş konumlara 100 adet deprem kayıt cihazını kurulmuştur. Bu cihazların, olası bir depremle tetiklenmesi halinde kaydedilen deprem hareketleri, her bir cihazda ayrı ayrı değerlendiriliyor. Elde edilen veriler Avea şebekesi üzerinden, kısa mesajlar halinde Kandilli Veri İşlem ve Değerlendirme Merkezi’ne aktarılıyor. Yapı envanterleri ve hasar görebilirlik ilişkileri, iletilen bu deprem verileri ile birlikte değerlendiriliyor. Böylece, depremin İstanbul’da nerede, ne kadar hasara neden olduğu tahmini olarak hesaplanıp ‘İstanbul Deprem Acil Müdahale ön Bilgi Haritası’ oluşturuluyor.

Oluşturulan bu ‘İstanbul Deprem Acil Müdahale ön Bilgi Haritası’ radyo modem ve Avea GPRS ağı üzerinden de yedeklenerek, ilgili sivil savunma birimlerine iletiliyor. Bu harita, eşzamanlı olarak; İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi, Birinci Ordu Komutanlığı Doğal Affet Kontrol Karargahı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde bulunan bilgisayar sistemlerine aktarılarak görüntüleniyor. Böylece, deprem sonrasında nerede, ne kadar hasar olduğu hakkında ön bilgilere ulaşılıyor. Acil müdahele ve ilk yardım faaliyetlerinin amaca uygun bir şekilde gerekli yerlere sevki ve düzenli bir şekilde yapılmasına katkı sağlanıyor.

Avea, sistemin sürekliliğini sağlamak için 100 noktaya yerleştirilen deprem kayıt cihazlarını, GSM şebekesi üzerinden kısa mesajla hergün düzenli olarak kontrol edildiğini bildiriyor. Sistemin güvenirliğinin, Kandilli’deki Veri İşlem ve Değerlendirme Merkezi ile Avea arasında yedeklemeli iletişim yolları ve her iki merkezdeki yedekli çalışan uygulama ve sunucuları ile garanti altına alınmış olduğu bildiriliyor.

Projenin devamında AVEA tarafından sağlanan EDGE modemlerle Acil Müdahale hizmetlerinin artması ve çeşitlenmesi de hedefleniyor. SMS ile bilgi gönderen mevcut cihazların topladığı verilerin EDGE teknolojisi ile aktarım yapabilmesi sonucunda belirlenmiş mekanların kontrolü sağlanabilecek. Özetle, İstanbul’da bulunan önemli köprü ve tarihi camilerimizin deprem davranışları ve yapısal sağlıklarının sürekli olarak izlenmesi için Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen proje ve mevcut uygulamalara önemli bir katkı sağlanmış olacak.

Avea, bu proje ile, GSM Association'ın her yıl düzenlediği Dünya GSM Kongresi’nin 2003 yılında Cannes / Fransa'da yapılan yarışmada, "Acil Durumlarda En İyi GSM Teknolojisi Kullanımı" kategorisinde, dünyanın en iyi dört operatöründen birisi olarak seçildi.



Eklenme tarihi: 18.08.2006
Kaynak: turk.internet.com

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler