Klon 'ceplere' son

Klon 'ceplere' son

Cep telefonlarının kayıt altına alınmasında en önemli sorun olarak gösterilen IMEI numarası klonlamanın da sonu göründü. Telekomünikasyon Kurumu, merkezde kurduğu ve GSM operatörlerinin sistemiyle entegre edilen CEIRsistemiyle cep telefonlarının IMEI numaralarını sık periyotlarla analiz ederek klonlamayı bitirecek.

Kurum, klonlu cep telefonlarının görüşmeye kapatılması konusunda yaptığı çalışmaların son aşamasına geldi. Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonu tamircilerinin yüksek meblağlar karşılığında IMEI numarası klonlamasına son darbeyi indirecek.

Kurumda oluşturulan CEIR sistemini, GSM operatörlerinin EIR sistemiyle entegre eden Telekomünikasyon Kurumu, cep telefonlarının IMEI numaralarını daha kısa aralıklarla analiz ederek, piyasaya giren cep telefonlarının klonlu olup olmadığını sürekli denetleyecek. Piyasaya giren ve klonlu olduğu saptanan cep telefonları sistem sayesinde belirlenerek, kısa bir sürede kullanım dışı bırakılacak.

Bu arada, Telekomünikasyon Kurumu, ithalatçı firmalara daha önce gönderdiği yazıda, IMEI numarası klonlanabilen cep telefonlarını Türkiye'ye getirmemeleri yönünde uyarıda bulunmuştu. Kurum, Uluslararası Telekomünikasyon Standartları Birliği'nin bu konudaki kararına atıfta bulunarak, bu tür cihazların yurda girişinin yasak olduğunu bildirmişti.

''KLONLANMAYAN TELEFON MODELLERİNİ SEÇİN''
MT Mobil Telefon Servis Hizmetleri Şirketinin sahibi Abdurrahman Güneş, kayıt dışı cep telefonu olanların en az 60 milyon YTL ödeyerek, telefonlarının IMEI numaralarını klonlattıklarını, telefonlarını bu sayede görüşmeye açtırdıklarını ifade etti.

Telekomünikasyon Kurumu'nun CEIR sistemi sayesinde bu tür telefonların kısa sürede kullanılamaz hale geleceğini belirten Güneş, klonlu telefon sahiplerinin cep telefonun kısa bir süre görüşmeye açıkkalması karşılığında sürekli bu işlemi yaptırarak para ödemesi gerekeceğini, bunun da mantıklı bir yol olmadığını vurguladı. Güneş, klonlu telefonu olan kullanıcıların cihazlarını kullanmak yerine artıkbir kenara koymalarının zamanının geldiğini söyledi.

Türkiye'de klonlanmış 2 milyon cep telefonu bulunduğunu, CEIR sistemi sayesinde klonlamanın tamamen biteceğini ifade eden Güneş, kullanıcıların cep telefonu alırken garanti belgesi, Telekomünikasyon Kurumuna ait etiket ve fatura olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Abdurrahman Güneş, bazı cep telefonu üreticilerinin ürünlerinin asla klonlanamadığını da belirterek, vatandaşlara bu tür telefon modellerini tercih etmelerini önerdi.



Eklenme tarihi: 11.08.2006
Kaynak: Showtvnet

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler