Cep telefonuyla belgesel film çekildi

Cep telefonuyla belgesel film çekildi

Cep telefonlarının görüntü kaydetme konusunda gösterdikleri gelişim, daha önce mümkün olmayan bazı uygulamaların ve fırsatların da yolunu açıyor. Geçtiğimiz günlerde tamamlanan ve sadece cep telefonu kamerasıyla çekilen uzun metrajlı belgesel film, bunun en güzel örneklerinden. Aşk ve ilişkiler hakkında görüşülen kişilerin röportajlarından derlenen belgesel, İtalyan yapımı ve 93 dakika uzunluğunda.

"Nuovi Comizi D’amore" adını taşıyan filmin çekiminde, sadece Nokia N90 modeli kameralı cep telefonu kullanılmış ve görüntüler MPEG4 formatında kaydedilmiş.

Aslında bu çalışma, artık hayatımızın bir parçası olan amatör video ve cep telefonu kameralarının gündelik hayat akışının kayıt altına alınmasında ne kadar önemli roller üstlenebileceğini gösteriyor. Hatta haber değeri taşıyan bir çok olayda ilk görüntüler cep telefonu ve benzer cihazlarla çekiliyor, haber merkezleri bu tarz görüntülerin kendilerine ulaştırılması için çağrı yapıyor. Örneğin 2004 yılının sonlarında yaşanan tsunami felaketinin sebep olduğu yıkım anının neye benzediğini, olayı bizzat yaşayan kameralı cep telefonu sahiplerinin çektiği görüntülerle ekrana yansımıştı.

Bununla birlikte iş film çekimine geldiğinde, cep telefonlarının şimdilik bazı sıkıntıları yok değil. Örneğin ışığın yetersiz kaldığı ortamlar ve mikrofonun yeterince kaliteli olmayışı belli başlı sahnelerin kaydında sıkıntı yaratabiliyor. Bunlara bağlı olarak da cep telefonuyla çekilen uzun metraj film daha çok yakın plan yüz çekimlerinden oluşuyor. Görüntü nispeten temiz olmasına rağmen, filmin geneline hissedilir bir titreme hakim. Işık konusundaki yetersizlik de zaman zaman bir cep feneriyle giderilmeye çalışılmış.

Filmin yönetmenleri Marcello Mencarini ve Barbara Seghezzi, filmi çekmek için 2 aylık bir süre boyunca çeşitli yerlerde yaklaşık 700 kişiyle röportaj yapmışlar ve bunların 100 kadarı filmde yer almış. Mencarini, çekimleri günlük hayatta kullanılmakta olan bir cihazla yaptıklarında konuştukları kişilerin rahatladığını ve görüşmelerde sohbet havası yakalamanın kendileri için daha kolay olduğunu belirtiyor. Ayrıca kameralı cep telefonlarının sağladığı düşük maliyet ve sunduğu esneklik de, böyle bir projeye başlamalarında etkili olmuş.

Filmin internet sitesi: www.nuovicomizidamore.com



Eklenme tarihi: 1.07.2006

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler