'Cep'te 30 milyar dolarlık işbirliği

'Cep'te 30 milyar dolarlık işbirliği

Dünyanın önde gelen firmaları Finlandiyalı Nokia ile Alman Siemens güçbirliğine giderek dünyanın en büyük üçüncü şebeke donanım şirketini oluşturuyor. 1 Ocak 2007’de resmi kuruluşu yapılacak ortak şirketin varlıkları toplamı 25-30 milyar doları bulacak.

Nokia ve Siemens Anlaşma, yeni şirketi sektörün lider firmaları Cisco Systems ve Alcatel-Lucent ile aynı kategoriye sokacak. Yıllık satışı 20 milyar dolar olacak Nokia Siemens Networks adlı yeni şirkette Nokia ve Siemens’in yüzde 50’şer payı olacak. Birleşme ile 2010 yılına kadar yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağlanması planlanıyor.

MERKEZ FİNLANDİYA: Nokia Siemens Network’ün merkezi Nokia’nın merkezi Finlandiya olacak. Nokia Network Birimi Başkanı Simon Beresford-Wylie de şirketin Başkanı olarak görev alacak. Şirketin bölgesel merkezi ise Siemens’in Münih’teki merkezi olacak. Nokia’nın CEO’su Olli-Pekka Kallasvuo Siemes’le yapılan işbirliğinin, global rekabet için en etkili yol olduğunu söylerken birleşme kararını analistler de olumlu buldu. Ancak her iki şirketten yapılan açıklamada gelecek 4 yılda toplam işgücünün yüzde 10-15 azaltılacağı belirtildi.

MOTOROLA’NIN TEPKİSİ: Birleşmenin yeni bir küresel birleşme dalgası ve fiyat rekabeti yaratması bekleniyor. Birleşme Ericsson ve üç ay önce birleşen Lucent ve Alcatel’in ardından dünyanın en büyük üçüncü şebeke donanım (network equipment) şirketini meydana getirecek. Böylece dördüncü sıraya düşecek olan Motorola şirketinin bu anlaşmaya nasıl bir tepki vereceği merak konusu. Şebeke donanım endüstrisi telekomünikasyon dünyasının bel kemiği olan fiber optik kablo, yönlendirici ve kablosuz yer belirleyicilerini (wireless beacon) üretiyor.

ASYA TETİKLEDİ: Nokia Siemens birleşmesini müşterileri olan telekomünikasyon taşıyıcılarının kendi aralarındaki birleşmelerinin ve Asyalı firmaların artırdığı rekabetin tetiklediği belirtiliyor. Uzmanlar son 5 yılda kablosuz ile geleneksel telefon şirketlerinin birleşmeleri ve yüksek teknoloji fiber optik şebeke harcamalarını kısmalarını takiben, taşıyıcıların da yeni donanım için ayırdıkları bütçelerini azalttıklarının altını çiziyorlar. Buna Asya’da Çin Huawei şirketi gibi ’yüksek teknoloji-düşük fiyat’ prensibiyle çalışan yeni rakiplerin eklenmesi Avrupalı donanım firmalarının işini zora sokmuştu. Bu rekabetten özellikle etkilenen Siemens geçtiğimiz yaz cep telefonu bölümünü Taiwan’ın BenQ şirketine sattı. Perakende alanında etkinliği azalan ve arz ettiği şebeke donanımının fiyatları düşen Siemens’in uzun zamandan beri pazarda yaşanan dalgalanmalardan bir çıkış yolu aradığı konuşuluyordu



Eklenme tarihi: 22.06.2006

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler