Cep telefonları nasıl kullanılmalı?

Cep telefonları nasıl kullanılmalı?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Kalkan, ''Sağlık açısından cep telefonları bilinçli kullanılmalıdır'' dedi.

Kalkan, Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Toplantı Salonunda düzenlenen, ''Cep Telefonunun Zararları'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine dikkati çekti.

Kullanımı çok yaygınlaşan cep telefonlarının dikkat edilmesi durumunda, insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin en aza indirileceğine işaret eden Kalkan, özellikle, kullanıcıların cep telefonlarını kendi bedenlerinden ve özellikle de yaşamsal organlarından (kalp, beyin, üreme organı, böbrek) uzak tutmaları tavsiyesinde bulundu.

Kalkan, cep telefonlarının kullanımına ilişkin olarak şu önerilerde bulundu: ''Cep telefonu ile yapılan görüşmeler kısa tutulmalı, mümkünse sabit telefonlar kullanılmalı. Kulaklık kullanılmalı. Cep telefonunun boyuna asılması ya da cepte taşınması çok sakıncalı. Özellikle kalp rahatsızlığı bulunanlar göğüs ceplerinde taşımamalı. Yatarken, yastık altına konulmamalı, mümkünse yatağın alt seviyesinde bir yere konulmalı ve gerekli değilse ve bir zorunluluk yoksa cep telefonu kapatılmalı.

Cep telefonu, asansör, hastane, okul ve kreş gibi mekanlar ile elektronik fren sistemi bulunan araçlarda kullanılmamalı. Özellikle, cep telefonu ile çocukların oyun oynamasına izin verilmemeli.'' Kalkan, cep telefonlarının insan sağlığına etkilerine ilişkin de şu bilgileri verdi: ''Cep telefonlarının hangi hastalıklara neden olduğu konusu, 15-20 yıllık çalışmayı ve araştırmayı gerektirir. Ancak, bu konuda yapılan
araştırmaların ortaya koyduğu sonuca göre, cep telefonundan yayılan elektromanyetik dalgalar kalp hastalıkları, işitme bozukluğu, kulak çınlaması, beyin tümörü, bağışıklık sistemi bozuklukları, sinir sistemi bozuklukları, kısırlık, kanser, hiper tansiyon gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.''

Kalkan, baz istasyonlarının yerleşim birimlerine yakın olmasının da sağlık açısından çok tehlikeli olduğunu, bunların yerleşim birimlerinin çok uzak noktalarına taşınmasının gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.



Eklenme tarihi: 28.05.2006
Kaynak: Showtvnet

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler