Cep telefonu verici istasyonlarına yeni görev

Cep telefonu verici istasyonlarına yeni görev

İsrail'de uzmanlar, cep telefonu verici istasyonlarından yayılan sinyalleri yeryüzüne düşen yağmur miktarını ölçümlemekte kullandı.

Tel-Aviv Üniversitesi’nden bilim insanları, cep telefonu verici kulelerinden topladıkları verilerin, mevcut meteorolojik tekniklerden daha güvenilir öngörüler ürettiğini savunuyor. Yağmur, bir ağ şebekesi dahilindeki verici istasyonları arasında gidip gelen radyo sinyallerinde oynamalar yapıyor. Uzmanlar radyo sinyellerindeki oynamalardan yeryüzüne düşen yağmur miktarını, gerekirse kar ve doluyu da ölçümlüyor.

Cep telefonu vericisi Araştırmayı yürüten Tel Aviv Üniversitesi profesörü Hagit Messer-Yaron, sistemin mobil vericileri birer meteoroloji gözlemevine çevireceğini söyledi.

ANTENLİ TELEVİZYONLA AYNI MANTIK
Gözlem, elektromanyetik sinyallerin bazı hava koşullarıyla oynamalara maruz kaldığı tezine dayanıyor. Bu, antenli televizyonların kötü hava koşullarında görüntü kalitesinin bozulmasıyla aynı mantık.

Messer-Yaron, Tel Aviv, Hayfa ve Kudüs bölgesindeki mobil verici istasyonlarındaki sinyal verilerini analiz etti. Mobil operatörler bu tür verileri rutin olarak topluyor. Kötü hava koşullarında sinyaller azalıyor ve güç yitiriyor, normal şartlarda bu esnada anten sinyali güçlendirerek kullanıcıların olumsuz etkilenmesini engelliyor. Ancak, Messer-Yaron’un esas işine yarayan veri, sinyalin güç yitirdiği zamanlar.

GELENEKSEL YÖNTEMLERDEN DAHA HASSAS
Sinyal azalmasına doğru orantılı olarak yağmurun şiddetini artırdığı varsayılıyor. Messer-Yaron, cep telefonu vericilerinden topladığı verileri, geleneksel meteorolojik ölçümlerle karşılaştırdığında sonuçların örtüştüğünü gördü. Ancak, verici istasyonlarından gelen veriler, geleneksel metodlara göre daha hassas çıktı.

Dr. Messer-Yaron bu durumu, “Kapsama alanı daha geniş ve radyo sinyalindeki iniş çıkışları okumak daha hassas bir ölçüm sağlıyor” şeklinde özetliyor.

Tel-Aviv Üniversitesi uzmanları, cep telefonu antenlerinin kullanılmasının yeryüzüne düşen yağmur miktarını ölçütüğünü böylece pratik olan yağmuru yağmakta iken dikkate aldığının, bu nedenle de daha hassas bir yöntem olduğunun altını çiziyor.

CEP TELEFONU VERİCİLERİNE İŞ DÜŞTÜ
Mevcut meteorolojik ölçüm sistemleri oldukça pahalı, bu nedenle de cep telefonu verici istasyonları kadar yaygın bir kapsama alanına sahip değil. Cep telefonu verici antenlerinin bir diğer avantajı da, bu istasyonların halihazırda kurulmuş ve yeryüzünün önemli bir kısmını kapsıyor olmaları.

Yeni yöntemin bir sonraki aşamasında, cep telefonu kullanıcılarının elindeki cihazları da sisteme entegre ederek, en küçük metrekare alana inene dek son derece hassas yağmur ölçümleri yapmak.

Daha önce de, Nottingham Üniversitesi bünyesindeki Institute of Engineering, Surveying and Space Geodesy (Mühendislik, Gözlem ve Uzay Jeodezi Enstitüsü) uzmanları, GPS uydularından gelen sinyallerdeki gecikmelerin atmosferdeki nemin bir sonucu olduğunu göstermişti.

Kaynak: Araştırmanın tam metni Science dergisinde yayılanmıştır.



Eklenme tarihi: 8.05.2006
Kaynak: Ntvmsnbc

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler