Fotoğraf makineleri tarih oldu

Fotoğraf makineleri tarih oldu

Cep telefonları, önce hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan saatleri kolumuzdan çıkardı.

Şimdi de 'an'larımızı ölümsüzleştiren fotoğraf makinelerinin tahtına göz dikti. GSM'de 2. nesille birlikte hayatımıza giren görüntülü telefonlar yaşam tarzı oldu. Görüntü kaydedebilen cep telefonu satışları tüm dünyada yıllık ortalama yüzde 93 oranında büyüyor. Sektör temsilcilerine göre, 2007'de 160 milyon kişinin elinde fotoğraf çekebilen kameralı cep telefonu göreceğiz. Bu durumdan en çok fotoğraf makinesi satıcıları muzdarip. 1,3 megapikselden 2,3'e kadar çıkan çözünürlüğe sahip cep telefonlarının teknolojisi bu hızla ilerlerse fotoğraf makineleri de nostalji olacak. Yakında makineleri sadece profesyonellerin elinde görürseniz şaşmayın!

Tarih 7 Temmuz 2005’i gösteriyordu. Londra’daki Kings Cross’dan Russell Square’a gitmekte olan trende korkunç bir patlama meydana geldi. Profesyonel fotomuhabirleri, olay yerine ulaşmadan, bombanın tanıkları kendi cep telefonlarından olayı kare kare çekmişlerdi. BBC’den dünyaya yayılan ilk görüntüler, usta fotomuhabirinin deklanşöründen çıkan görüntü değil, bir amatörün kameralı cep telefonundan çıkan görüntüydü. Üstü uçmuş çift katlı otobüsün görüntüsü de bunlardan biriydi. Geçen kasım ayında, öldürülen Hollandalı yönetmen Theo Van Gogh’un cesedini de ilk fotoğraflayan yine cep telefonu kullanıcısı olmuştu. Korkunç manzarayı kaydeden tanıklar hâlâ o görüntüleri saklıyorlar mı bilmiyoruz; ama o günden sonra kameralı cep telefonlarının popülaritesinin arttığı kesin. GSM’de 2. nesille birlikte hayatımıza giren görüntülü telefonlar daha şimdiden yaşam tarzı oldu. Japon kullanıcıların yüzde 98’i telefon satın alırken görüntülü olanı tercih ediyor. Elinde cep telefonu olan herkese potansiyel gazeteci gözüyle bakıldığı şu günlerde, satışlar yıllık ortalama yüzde 93 oranında büyüyor. Sektör temsilcilerine göre, 2007’de 160 milyon kişinin elinde fotoğraf çekebilen kameralı cep telefonu göreceğiz.

Fotoğraf makineli cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla kullanıcılar aynı zamanda kendi yeteneklerini de geliştiriyor. Olay mahallinden gelen fotoğraflar bunun bir kanıtı. BBC haber portalı, patlamanın ilk saatlerinde olay yerindeki okurlarından ulaşan yüzlerde fotoğrafı yayınladı. Amatörlerin çektikleri fotoğraflar olayı anında yansıttığı için ustaların enstantanelerine yansıyan fotoğraflardan daha önemli görülüyor. Hatta bazı haber kanalları bu görüntüleri satın dahi alıyor. Dijital fotoğraf makinelerinin pabucunu dama atan kameralı cepleri üreten ülke Japonya ve Güney Kore. İlk Samsung ile baş gösteren trendi; LG, Nokia, Motorola, Sony-Ericsson, Siemens takip ediyor. Dijital fotoğraf makinelerinin sayısını geride bırakan bu küçük aletlerin bu yıl 300 binin üzerinde satılacağı öngörülüyor. Üstelik hafıza kartlarının kapasitesi de sürekli artıyor. Artık yüzlerce fotoğraf, parmak ucu kadar kartlara sığıyor. Strategy Analytic’e göre, fiyatlar düştükçe pazar daha da büyüyecek. Batı Avrupa’da kameralı telefon perakende fiyatları ortalama 300 dolar civarında. Türkiye’de Fiyatları 150 YTL civarında ve her kesimden insan satın alabiliyor. Son model ceplerle mücadele edemeyen dijital fotoğrafçılar, son çare olarak makine fiyatlarını düşürüyor. Bin doların üstünde el yakan rakamların yerini artık daha ucuz fotoğraf makineleri alıyor. Bunun yanı sıra dijital fotoğraf kamera pazarı da can çekişiyor. Kuzey Amerika’ya bakıldığında geleneksel dijital kameraların satış oranı yüzde 39. Onu yüzde 27 ile Avrupa takip ediyor. En büyük dijital kamera pazarı olarak bilinen Japonya ise geleneksel kameralarda yüzde 26 ile 3.’lüğe düştü. Bunun başlıca nedeni olarak Japonların artık kamera ve fotoğraf makinesi gömülmüş telefon almayı tercih etmeleri.

Cep telefonu ile fotoğraf çekmek kronikleşiyor
Tecrübeli bir moda izleyicisi Howard Rheingold “Smart Mobs” (Akıllı Telefonlar) adlı kitabında, özellikle Japonya’da cep telefonu ile fotoğraf çekmenin kronikleştiğini kaydediyor. Tokyo’da insanların sürekli telefonları ile resim çekmedeki heveslerine takılıp kaldığını belirten Rheingold, geçen seneki Tokyo ziyaretinde, sokaktaki her on kişiden birisinin cep telefonu ile sürekli fotoğraf çektiğini söylüyor. Bu durumun kısa zamanda dünyada yaygınlaşacağına değinen Rheingold’a göre fotoğraf makineli cep telefonları gelmiş geçmiş en hızlı satılan aletlerden bir tanesi. Araştırmalar da bunu gösteriyor. Bu sene dijital fotoğraf makinesinden daha çok fotoğraf çeken cep telefonları satılacak. Bu satışlar düzenli ve hızlı biçimde artacak. Tahminlere bakılırsa 2003’te 150 milyon olan oran, 2008’de 650 milyonu aşacak. Kullanıcılar markadan çok iyi resim çekenden yana tercihini kullanıyor. Jupiter Araştırma şirketinin sonuçları, fotoğraf makineli cep telefonlarının gençler için geçici bir heves olduğunu gösteriyor. Moblogging sitelerine resim gönderen kullanıcıların çoğunluğunu yetişkinler oluşturuyor. Resimlerdeki düşük çözünürlük dahi tutkunları çekmekten alıkoymuyor. Bu ürünlere çok fazla ilginin olmasının nedeni, kullanımının, taşımasının kolay olması ve çekilen fotoğrafların anında başkaları tarafından paylaşılması. Ancak, çok hızlı ve geniş alanlara dağılmış olan fotoğraf makineli cep telefonları, bazı yerlerde yasaklanmaya başlandı. Gizli resim çekimlerinin yapılıp, bu resimlerin internette yayınlanma olasılığı nedeniyle Los Angeles’te bazı spor salonlarında fotoğraf makineli cep telefonları yasak.

Fotoğraf makineli cep telefonları DVD’lere de rakip
Dijital fotoğraf makinesi ve kamera derken yüksek kalitedeki cep telefonlarının DVD’lerin yerini alacağı söyleniyor. Bütün cep telefonu üreticileri, artık telefonlarının fotoğraf makineli olarak üretileceği konusunda hemfikir. Fotoğraf makinesine sahip olmak, bir cep telefonu için standart özellik haline geldi. Piyasada giderek artan bu telefonlar şimdi DVD’nin tahtına göz dikti. 10 yıl önce tanıtılan DVD’ler ile yapılan karşılaştırma, fotoğraf makineli cep telefonu satışlarının ilk üç senede sadece 30 milyon satılan DVD satışlarını da geride bıraktığı görülüyor. Cep telefonu ile çekilen resimlerin kalitesi de sürekli artıyor. 8 megapikseli 2007’de Türkiye’ye getirmeye hazırlanan Samsung Ürün Müdürü Yusuf Temizel, fotoğraf çekme özelliği ve kameranın yeni modellerde vazgeçilmez olduğunu belirtiyor. Tüketicilerin tamamen bu modellere yöneldiğini kaydeden Temizel, “Yeni gelecek ürünlerde görüntülü konuşmak mümkün olacak.” diyor.

Makine satışları yarı yarıya düştü
Aydınlar Fotoğrafçılık Sahibi Kadir Aydın, profesyonel olarak bu işi yapmak isteyenlerin tercihi iyi bir fotoğraf makinasından yana kullandıklarını ancak amatörlerin cep telefonlarıyla fotoğraf çekmeyi tercih ettiğini belirtiyor. Satışların yüzde 50 düştüğünü kaydeden Aydın, bu oranın her geçen daha da artacağını söylüyor.



Eklenme tarihi: 3.05.2006
Kaynak: Zaman / Zeliş Yıldıral

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler