Kamera ve ucuzluk geldi, 'cep' pazarı hız kazandı

Kamera ve ucuzluk geldi, 'cep' pazarı hız kazandı

Kameralı cep telefonları ve ucuz fiyatlı modellerin yoğun ilgi gördüğü 2006 yılının ilk çeyreğinde, cep pazarında yüzde 26’lık büyüme yaşandı. 2005’in aynı dönemine göre en fazla büyüyen firma ise yüzde 60 ile Motorola oldu

Cep telefonu pazarı 2006’nın ilk çeyreğine hızlı bir başlangıç yaptı. Uluslararası pazar araştırma kuruluşu IDC’nin raporuna göre, 2006 yılının ilk çeyreğinde (ocak-şubat-mart) dünyada toplam 226.7 milyon cep telefonu satıldı. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 oranında büyümeyi işaret ediyor. 2005’in ilk çeyreğinde tüm dünyada, 179.9 milyon cep telefonu satılmıştı.

105 milyon kameralı telefon...
Pazar büyürken kameralı cep telefonu satışlarının artması oldukça dikkat çekici. Penetrasyon oranının yüksek olduğu pazarlarda, fotoğraf çekimi ve video çekimi yapabilen kameralı telefon satışlarındaki artışın, bu oranda bir büyümenin yakalanmasına sebep olduğu belirtiliyor.

2005’te yaklaşık 50 milyon adede ulaşan kameralı telefon sayısı, bu alanda 2006’da yaşanan yüzde 100’ü aşan büyümenin ardından 105 milyon adete yaklaşmış durumda.

2.0 megapiksel etkisi
Kameralı telefonların, çekilen fotoğraf kalitesini oldukça yükselten 2.0 megapiksele (MP) çıkmış olması, bu alandaki telefonlara olan ilgiyi artırmış gözüküyor. Sony Ericsson firması, 2005’te pazara çıkardığı 2.0 MP kapasiteli ürünlerle öncü rol almıştı.
K750i ve W800i, bu serinin ilk ürünleri arasında yer alıyor. Öte yandan analistlere göre, kameralı telefonların ardından, ucuz fiyatlı telefonlar da pazarın büyümesinde bir diğer önemli etken konumunda.

Cep piyasasında yeni bir oyuncu!
Gelişmiş seviyede piyasalar olarak adlandırılan Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerindeki cep pazarlarında, ilk çeyrek 'yenileme’ odaklı geçmesine karşın; Çin, Rusya ve gelişmekte olan pazarlarda, 'ilk telefon sahipliği’ alanında önemli büyüme yakalandı. Bu pazarları yatırım portföylerine alan üreticiler, rekabette bu bölgelere hitap eden özel ürün tasarlama yolunu tercih ediyorlar. Bu arada, Siemens firması, geçtiğimiz yıl yaşanan birleşmenin ardından, BenQ-Siemens markasıyla pazarda yeni ürünleriyle boy göstermeye başladı. Bu ürünler arasında yer alan kameralı ve 2.0 megapiksel seviyesindeki ürünlerle firmanın hedefi, pazar payını kısa sürede yukarıya çekmek olacak.

Pazarın ilk beşi
Yüzde 26’lık büyümenin yaşandığı pazarda, üretici firmalara bakıldığında 'ilk beş’te yer alan şirketlerin pazar paylarını önemli oranda artırdıkları dikkat çekiyor. İlk çeyrek rakamlarına göre, Nokia yine pazar lideri. Pazar payı yüzde 33.1.
Nokia’yı, yüzde 20.3’le Motorola, yüzde 12.8 ile Samsung, yüzde 6.9 ile LG Electronics, yüzde 5.9 ile Sony Ericsson izliyor. Pazardaki diğer üreticilerin toplam pazar payı ise yüzde 21’i buluyor.
Diğer üreticilerin payında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 oranında bir azalma var.
Nokia, ilk çeyrekte, üst kategorideki ürünlerinin satışlarını artırarak yüzde 39.6’lık büyümeyi yakalarken; Motorola firması RAZR serisinin yeni versiyonlarıyla yüzde 60.6’lık büyümeyi yakaladı.

Renkli ekranlı, EDGE destekli Blackberry
Hızlı mesajlaşma ve e - posta cihazı olarak bilinen Blackberry’nin dört bant frekans destekli yeni modeli 8700g, Türkiye’de pazara çıktı. Turkcell’in ürün portföyü içine aldığı yeni model cihazla, e-postalar kolaylıkla takip edilerek, ekli dosyalar görüntülenebiliyor. Ayrıca, cihazda EDGE teknolojisi de bulunuyor. EDGE sayesinde GPRS erişiminden 3-4 kat daha hızlı internet bağlantısı yapılabiliyor.
64 MB hafıza ve 16 MB SDRAM destekli Blackberry 8700g, 65 bin renkli yüksek çözünürlüklü, büyük LCD ekrana sahip.
Cihaz bu sayede web sayfalarını tam ekranla ve canlı renklerle görüntülemeyi sağlıyor.
Blackberry 8700g ayrıca, akıllı arama, konferans görüşme, entegre hoparlör, kulaklık ve araç kitleri için Bluetooth (Cihazların karşılıklı veri transferi yapabilmesi) desteği özelliklerine de sahip.



Eklenme tarihi: 1.05.2006
Kaynak: Milliyet - Şükrü Andaç

Haberler sayfasına dönmek için tıklayınız

Yorum Yap

Yorum Yap
* Ad - Soyad: E-Posta:
* Mesajınız:

Popüler Haberler